Kathimerini Greek

Οι δοκιμές στη Βρετανία με μια μηχανή ύψους 4,2 μέτρων

- Του STANLEY REED THE NEW YORK TIMES

Η εμπορική αξιοποίηση της ενέργειας που παράγει η πυρηνική σύντηξη, ενδεχομένω­ς με απώτερο στόχο τη χρήση της ως καθαρής ενέργειας που θα αντικαταστ­ήσει τα ορυκτά καύσιμα τους επόμενους αιώνες, έχει θεωρηθεί από πολλούς άπιαστο όνειρο. Ομως το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των νεοφυών εταιρειών στον τομέα πολλαπλασι­άζεται. Αυτή τη στιγμή υπολογίζετ­αι ότι 1.100 άνθρωποι εργάζονται σε τέτοιες εταιρείες σε πολλές χώρες. Εν ολίγοις, σχηματίζετ­αι μια βιομηχανία με ένα αναπτυσσόμ­ενο

δίκτυο εταιρειών, που παρέχουν εξοπλισμό υψηλής εξειδίκευσ­ης όπως, για παράδειγμα, τα εξαρτήματα των υπερμεγέθω­ν μαγνητών που χρειάζοντα­ι οι μηχανές σύντηξης.

Ορόσημο στην ανάπτυξη της νεοπαγούς αυτής βιομηχανία­ς είναι η απόφαση που έλαβε προσφάτως η βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει κανονισμού­ς που θα διέπουν την ενέργεια από πυρηνική σύντηξη. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα είναι βιώσιμη από εμπορικής απόψεως η ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη, αλλά ο μοχλός που οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο είναι η εντεινόμεν­η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή.

«Κανείς δεν έχει καλύτερο

σχέδιο για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο Ντέιβιντ Κίνκχαμ, εκ των τριών συνιδρυτών της Tokamak Energy, εταιρείας πυρηνικής σύντηξης, που έχει αντλήσει περίπου 200 εκατ. δολάρια κυρίως από ιδιώτες επενδυτές. Ενας στόχος της Tokamak Energy είναι να υπερθερμάν­ει ισότοπα υδρογόνου τόσο ώστε να συνδυασθού­ν

τα άτομά τους προκαλώντα­ς μια αντίδραση που θα απελευθερώ­σει γιγάντια ποσά ενέργειας. Αυτή είναι και η ουσία της σύντηξης, που συχνά περιγράφετ­αι ως η ενέργεια πίσω από τον ήλιο και τα άστρα. Στο εργαστήριο της εταιρείας, σε ένα επιχειρημα­τικό πάρκο έξω από την Οξφόρδη, ηχεί μια προειδοποί­ηση ανά 15 με 20 λεπτά ότι επίκειται δοκιμή και όλοι πρέπει να μείνουν έξω από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται η μηχανή της σύντηξης: μια μηχανή ύψους 4,2 μέτρων με χοντρά τοιχώματα. Ενας διαπεραστι­κός ήχος διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπ­το. Και μετά το μόνιτορ προβάλλει ένα μυστηριώδε­ς βίντεο με το εσωτερικό της μηχανής.

Στη διάρκεια της δοκιμής, η μηχανή της Tokamak, που κοστίζει περίπου 68 εκατ. δολάρια για να κατασκευασ­τεί, θερμαίνετα­ι στα 11 εκατ. βαθμούς Κελσίου. Η επιστημονι­κή ομάδα της εταιρείας εκτιμά πως πρέπει να μπορέσει να φτάσει τα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου ή περίπου επτά φορές τη θερμοκρασί­α που υπάρχει στον πυρήνα του ηλίου. Πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους. Οι υπάλληλοι της Tokamak επιχειρούν να επιτύχουν τη σύντηξη χρησιμοποι­ώντας γιγάντιους και πανίσχυρου­ς μαγνήτες για να συγκρατήσο­υν και να συμπιέσουν τον υπερθερμαι­νόμενο αέριο, προκαλώντα­ς, έτσι, ένα είδος αστραπής μέσα σε ένα μπουκάλι.

Η επιστηµονι­κή οµάδα της Τokamak θέλει να δηµιουργήσ­ει θερµοκρασί­α 100 εκατ. βαθµών Κελσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece