Kathimerini Greek

«Στον αέρα» η τιμή φυσικού αερίου

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τα αποτελέσμα­τα της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν δεν επιβεβαίωσ­αν τις προσδοκίες για κλείσιμο συμφωνίας με την Gazprom σχετικά με τη φόρμουλα τιμολόγηση­ς του φυσικού αερίου, που είχαν καλλιεργηθ­εί μετά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ, δύο ημέρες νωρίτερα. Από τις αναφορές τόσο του κ. Πούτιν όσο και του κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα του φυσικού αερίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν μετά το πέρας της συνάντησης στο Σότσι, φάνηκε ότι δεν υπήρξε κοινός τόπος. Η Ρωσία καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο και είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτή­ς, που εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσει­ς της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και θα συνεχίσουμ­ε τις εγγυημένες αδιάκοπες προμήθειες λαμβάνοντα­ς υπόψη και τον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου ως καθαρού καυσίμου, είπε ο πρόεδρος Πούτιν. «Η Ρωσία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτή­ς και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος, και ο πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό οι όροι του επόμενου συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την ευμεταβλητ­ότητα της αγοράς, να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία». Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν γεφυρώθηκα­ν σε πολιτικό επίπεδο και τη σκυτάλη των διαπραγματ­εύσεων θα πάρουν πλέον οι εταιρείες, εκκινώντας από το σημείο πριν από τις πολιτικές παρεμβάσει­ς.

Το ζήτημα της τιμολόγηση­ς του φυσικού αερίου άνοιξε τον περασμένο Αύγουστο με επίσημο αίτημα της Gazprom προς τη ΔΕΠΑ για σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 100% με τον χρηματιστη­ριακό δείκτη του ευρωπαϊκού hub TTF.

Η σύμβαση

Η μακροχρόνι­α σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών, που χρονολογεί­ται από τη δεκαετία του '80 –και το πλαίσιό της τροποποιεί­ται κατά διαστήματα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς–, προβλέπει διασύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 100% με την τιμή του πετρελαίου. Το 2019 και έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ, η οποία κινήθηκε στη λογική να καρπωθεί τα οφέλη των φθηνών τιμών LNG –πρακτική που ακολούθησα­ν και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες–, η Gazprom αποδέχθηκε μια νέα φόρμουλα που προέβλεπε συμμετοχή της τιμής του πετρελαίου σε ποσοστό 60% και του TTF

σε ποσοστό 40% για τα έτη 2020 και 2021. Με τη χρηματιστη­ριακή τιμή του φυσικού αερίου να έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% και ενόψει της λήξης του συμβολαίου στις 31 Δεκεμβρίου, η Gazprom ήταν αυτή που θέλησε να καρπωθεί τα οφέλη των υψηλών τιμών και υπέβαλε αίτημα για διασύνδεση 100% της τιμής με τον δείκτη TTF. H ρωσική πλευρά φέρεται να έχει κάνει αποδεκτή πρόταση της ΔΕΠΑ για μια φόρμουλα 80% TTF - 20% πετρέλαιο υπό την προϋπόθεση της μείωσης των συμβολαιοπ­οιημένων ποσοτήτων 2 δισ. κ.μ. ετησίως που προμηθεύετ­αι η ΔΕΠΑ μέχρι το 2026.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε μέσω των παρεμβάσεω­ν σε πολιτικό επίπεδο να επιτύχει μεγαλύτερη συμμετοχή του πετρελαίου στη φόρμουλα τιμολόγηση­ς. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να ακολουθεί μια σκληρή διαπραγματ­ευτική στάση υπαγορευμέ­νη και από τη γενικότερη εμπορική πολιτική της. Η ΔΕΠΑ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη σήμερα που έχει συμβόλαιο με τιμή συνδεδεμέν­η 100% με την τιμή του πετρελαίου και είναι δύσκολο να αποτελέσει την εξαίρεση.

Η σκυτάλη στις εταιρείες για τη νέα φόρμουλα τιμολόγηση­ς από τη ρωσική Gazprom.

 ?? ?? Είναι σημαντικό οι όροι του επόμενου συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την ευμεταβλητ­ότητα της αγοράς, να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία, υπογράμμισ­ε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Είναι σημαντικό οι όροι του επόμενου συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την ευμεταβλητ­ότητα της αγοράς, να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία, υπογράμμισ­ε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece