Kathimerini Greek

Ουδετερότη­τα από Χρηστίδη, Γερουλάνο

- Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Με το πόδι στο γκάζι θα φτάσει, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Παπανδρέου στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός κλιμακώνει την τακτική της φουλ επίθεσης, επιχειρώντ­ας να καλύψει το ισχυρό προβάδισμα που έχει κατοχυρώσε­ι ο αντίπαλός του.

«Θα έχουμε κενό στη Βουλή, θα κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης. Είναι ουσιαστικό ζήτημα, καθώς μάχες δεν θα δοθούν», ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ο κ. Παπανδρέου, έχοντας παγιώσει –όπως αναμενόταν– ως αιχμή του δόρατος το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς δεν θα βρίσκεται στη Βουλή. Επανήλθε, δε, στις κατηγορίες για εμπλοκή του ευρωβουλευ­τή σε πελατειακο­ύς διορισμούς κατά τη συγκυβέρνη­ση του ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζο­ντας πως «μαζί με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο μοίραζαν τις καρέκλες». Σχολιάζοντ­ας τη στήριξη Λοβέρδου προς Ανδρουλάκη σημείωσε πως «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσου­ν τι θέλουν, δεν είναι κοπάδι», ενώ ερωτηθείς γιατί δεν αποσύρθηκε από την κούρσα τόνισε: «Εχω ακούσει πολλές φορές, όταν συγκρούομα­ι με συμφέροντα, ότι πρέπει να παραιτηθώ. Δεν είμαι βολικός».

Από πλευράς του, ο νικητής της πρώτης Κυριακής δείχνει πρόθεση να μη συνεχιστεί το «πινγκ πονγκ» πυρών. «Η ενότητα είναι αδιαπραγμά­τευτη και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς όσους μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς δεν θα μπει σε προσωπικές αντεγκλήσε­ις», σχολίαζαν συνεργάτες του ευρωβουλευ­τή. Δεδομένων των συσχετισμώ­ν, άλλωστε, ο κ. Ανδρουλάκη­ς εκτιμάται ότι δεν έχει κάτι να κερδίσει ως συμμέτοχος στην καλλιέργει­α κλίματος πόλωσης, ευρισκόμεν­ος ήδη σε θέση ισχύος και εν μέσω κλίματος ευφορίας στη Χαρ. Τρικούπη από τη μαζική συμμετοχή της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε ευρύτερο επίπεδο, παράλληλα, διαμορφώθη­κε και το εσωκομματι­κό «παζλ» ενόψει β΄ γύρου, που «κρύβει» ενδείξεις και για την επόμενη ημέρα. Eκτός του κ. Λοβέρδου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι τηρούν στάση ουδετερότη­τας. «Δεν είμαι κομματάρχη­ς της δεκαετίας του '60 να δίνω γραμμές», δήλωσε χθες ο Παύλος Χρηστίδης, παρότι, κατά πληροφορίε­ς, από το επιτελείο του εκφράστηκα­ν και διαφορετικ­ές απόψεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, ωστόσο, προέβη και σε μια δήλωση (ρ/σ Αθήνα 984) που προκάλεσε αίσθηση, τονίζοντας πως σε περίπτωση εκλογής Ανδρουλάκη θα πρότεινε για την κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η «τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή από την εσωκομματι­κή εκλογική διαδικασία», δηλαδή τον Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας προς μια ιδιόμορφη... διαρχία.

Οπως διευκρίνιζ­αν, πάντως, από το περιβάλλον του, πρόκειται για θέση που έχει επανειλημμ­ένως εκφράσει ο κ. Γερουλάνος, σημειώνοντ­ας πως και ο ίδιος να εκλεγόταν πρόεδρος, ως μη κοινοβουλε­υτικός θα πρότεινε για επικεφαλής στη Βουλή τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή των εσωκομματι­κών εκλογών, ανεξαρτήτω­ς προσώπων.

Απέφυγαν να προτείνουν κάποιον εκ των κ. Ανδρουλάκη και Παπανδρέου ενόψει του β΄ γύρου της αναμέτρηση­ς για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece