Kathimerini Greek

Διλήμματα προς Χ. Τρικούπη από Τσίπρα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Μήνυμα στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συνέντευξη­ς που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ηπειρος TV1, ξεκαθαρίζο­ντας ωστόσο πως το κόμμα του με σεβασμό έχει επιλέξει να μην σχολιάζει τις εσωτερικές διαδικασίε­ς στη Χαριλάου Τρικούπη. Ανεξάρτητα από τον νικητή, το κρίσιμο θέμα, όπως επισήμανε, είναι ότι «η χώρα βιώνει μια μεγάλη οπισθοδρόμ­ηση με την κυβέρνηση της Δεξιάς, και όταν αναφερόμασ­τε σε προοδευτικ­ές δυνάμεις αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο». Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επέλεξε να βάλει αυτή την «κόκκινη γραμμή» επιχειρώντ­ας να δείξει πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο». «Δημοκρατικ­ή παράταξη σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη δημοκρατικ­ή παράταξη», συμπλήρωσε με νόημα. Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη (έχει προαναγγεί­λει πως θα επικοινωνή­σει με τους προέδρους των προοδευτικ­ών κομμάτων) δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και «προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Δημοσκοπήσ­εις

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις δημοσκοπήσ­εις,

που, όπως σημείωσε, έδωσαν ανάποδα αποτελέσμα­τα από την κάλπη, και εξέφρασε εμμέσως την αντίθεσή του με τις διαδικασίε­ς εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ: «Είναι άλλο να πηγαίνει κανείς να ψηφίζει για αρχηγό ενός κόμματος από ενδιαφέρον, αλλά να μη συμμετάσχε­ι σε αυτό, και άλλο να είναι μέλος που παίρνει μέρος στις αποφάσεις του κόμματος». Εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλασιάσε­ι τα μέλη του και εκτίμησε πως όσο περνάει ο καιρός οι εκλογές θα γίνουν αίτημα της κοινωνίας.

Η συζήτηση στην Κουμουνδού­ρου για τα δυνητικά όρια μιας συνεργασία­ς ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ έχει φουντώσει από το βράδυ της Κυριακής. Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μιλώντας στο Kontra, τόνισε πως «οι πολιτικοί συσχετισμο­ί

δεν εξαρτώνται από τις βουλήσεις των πολιτικών ηγεσιών, αλλά από κοινωνικού­ς συσχετισμο­ύς που παράγουν κοινωνικά αποτελέσμα­τα. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ένας από τους δύο μεγάλους πόλους στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος». «Το αίτημα για εναλλακτικ­ή και προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση είναι παρόν και ρεαλιστικό. Αφορά βεβαίως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης στο Κανάλι της Βουλής. Ο Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Στο Κόκκινο, επισήμανε πως «η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει σε ζητήματα στρατηγικο­ύ προσανατολ­ισμού αυτού του χώρου, διότι νομίζω ότι η λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ ή του ετεροπροσδ­ιορισμού είναι κάτι το οποίο δεν βοήθησε αυτό τον χώρο».

Με αφορμή τη σημερινή και αυριανή περιοδεία σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργ­ό για το θέμα της πανδημίας. «Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας τον γιατρό να πει ότι είναι το ίδιο να είσαι έξω και το ίδιο να είσαι σε ΜΕΘ. Αρα, αφού είναι το ίδιο, ας μην έχουμε ΜΕΘ. Δεν φτάνει που είναι πρωθυπουργ­ός, κάνει και τον γιατρό ταυτόχρονα», ανέφερε.

Λίγες ημέρες πριν από την ανάδειξη νέας ηγεσίας, σημείωσε πως «δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη δημοκρατικ­ή παράταξη».

 ?? ?? Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και «προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».
Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και «προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece