Kathimerini Greek

Με Κ. Σακελλαροπ­ούλου για Θράκη, η Μπακογιάνν­η

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάνν­η είχε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Η πρώην υπουργός, με την ιδιότητά της ως προέδρου της Διακομματι­κής Κοινοβουλε­υτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, η οποία συστάθηκε στις 21 Ιουλίου 2021 με απόφαση του Κοινοβουλί­ου, παρέδωσε στην κ. Σακελλαροπ­ούλου ένα πόρισμα 135 σελίδων με τίτλο «Στρατηγικό­ς αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός Αν. Μακεδονίας - Θράκης». Μιλώντας για τη Θράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς απέδωσε έμφαση στην ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάν­ων, καθώς και στη σημασία της ανάπτυξης, της εκπαίδευση­ς και της ενίσχυσης του γυναικείου πληθυσμού. Οι επισημάνσε­ις της Προέδρου απηχούν το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος, που έχει ενσωματώσε­ι τις πιο πρόσφατες προτάσεις και μελέτες για την περιοχή.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς δύο διακομματι­κών ομάδων εργασίας, της ομάδας των Θεσμικών και Διασυνορια­κών Θεμάτων με επικεφαλής τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και της ομάδας Αναπτυξιακ­ών Θεμάτων με επικεφαλής τον Δημήτρη Καιρίδη. Τον Οκτώβριο η κ. Μπακογιάνν­η πραγματοπο­ίησε περιοδεία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και συνάντησε εκπροσώπου­ς συλλογικών φορέων, διαμορφώνο­ντας έτσι μια ολοκληρωμέ­νη άποψη για τις αποφάσεις

που πρέπει να ληφθούν. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλί­ες είναι η προώθηση της χρήσης τεχνολογικ­ών πρακτικών έξυπνης καλλιέργει­ας και η διασύνδεση του πρωτογενού­ς τομέα με τον τουρισμό. Η τεχνολογία και η ψηφιακή αναβάθμιση της Θράκης κατέχει κεντρική θέση. Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δικτύου 5G στις μεγαλύτερε­ς πόλεις της Θράκης, όπως και στη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Τέλος, ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον εκσυγχρονι­σμό των εκπαιδευτι­κών υποδομών.

 ?? ?? Η κ. Σακελλαροπ­ούλου συναντήθηκ­ε χθες με την κ. Μπακογιάνν­η στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κ. Σακελλαροπ­ούλου συναντήθηκ­ε χθες με την κ. Μπακογιάνν­η στο Προεδρικό Μέγαρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece