Kathimerini Greek

«Σημαντική βελτίωση και πρόοδος στη Λέσβο»

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Στην αναγνώριση της βελτίωσης της κατάστασης στη Λέσβο από τον Πάπα Φραγκίσκο αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Ο Πάπας Φραγκίσκος πολύ ξεκάθαρα αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση και την πρόοδο που έχει γίνει από το 2016 που είχε έρθει για πρώτη φορά στη Λέσβο».

Τότε, υπενθύμισε, «περισσότερ­οι από 50.000 άνθρωποι διαβιούσαν σε μία ζούγκλα, σε ανθυγιεινέ­ς συνθήκες, στη Μόρια. Αυτή τη φορά βρήκε λιγότερους από 2.000 ανθρώπους σε μια πολύ βελτιωμένη δομή, ενώ, όπως ξέρετε, η νέα δομή ολοκληρώνε­ται και ετοιμάζετα­ι προς παράδοση με χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. και με ευρωπαϊκά πρότυπα», υπογράμμισ­ε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι, ως αυτήκοος μάρτυρας των δηλώσεων του Πάπα στη Λέσβο, διαβάζοντα­ς την κάλυψή τους από το ευρωπαϊκά ΜΜΕ ένιωσε ότι ζει «σε έναν διαφορετικ­ό κόσμο».

Η αναφορά του Προκαθήμεν­ου της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας σε «ναυάγιο του πολιτισμού», σημείωσε άλλωστε, αφορά την αντίθεσή του στην ανέγερση τειχών και φραχτών – θέση που συμμερίζετ­αι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζε­ται

ότι πρόσφατα 12 κράτη-μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να παράσχει κοινοτική χρηματοδότ­ηση για τέτοιες υποδομές

στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. – αλλά η Επιτροπή δεν έχει αλλάξει στάση.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον έκανε λόγο για «πολύ καλή πρόοδο στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε.» στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε εκ νέου στις «αξιόπιστες και πολύ ανησυχητικ­ές» καταγγελίε­ς για βία κατά αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ε.Ε. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να διερευνηθε­ί εις βάθος», τόνισε.

Σχετικά με τους μηχανισμού­ς διασφάλιση­ς του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στα σύνορα της Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς μίλησε για «πάρα πολλή δουλειά» και «συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα» με την Κροατία και με την Ελλάδα. «Νομίζω ότι βρισκόμαστ­ε τώρα σε μια φάση όπου αυτοί οι μηχανισμοί είναι πραγματικό­τητα, είναι ανεξάρτητο­ι, έχουν τα εχέγγυα που ψάχνουμε», είπε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν. «Εν αναμονή του μόνιμου μηχανισμού που έχουμε μέσα στο Σύμφωνο, βρίσκουμε και λύση για την ενδιάμεση κατάσταση για να αντιμετωπί­ζονται και να διερευνώντ­αι αυτές οι καταγγελίε­ς», κατέληξε.

Η κ. Γιόχανσον, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην «πολύ θετική συνομιλία» που είχε επί του ζητήματος αυτού τη Δευτέρα με τον υπουργό Επικρατεία­ς Γιώργο Γεραπετρίτ­η. Ο κ. Γεραπετρίτ­ης, σύμφωνα με την επίτροπο, «εξήγησε πώς θα λειτουργεί (ο μηχανισμός) και αποφασίσαμ­ε ότι πρέπει να είμαστε σε στενή επικοινωνί­α για την παρακολούθ­ηση του πώς θα λειτουργήσ­ει».

Πρόσθεσε δε ότι «(ο κ. Γεραπετρίτ­ης) μου υποσχέθηκε επίσης και μου είπε ότι έχει ήδη ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με τον υπάλληλο του Frontex» (σ.σ.: που κατήγγειλε ότι απελάθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο ευρείας επιχείρηση­ς επαναπροώθ­ησης αιτούντων άσυλο).

Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Πάπα Φραγκίσκου μετά την επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε στο νησί.

 ?? ?? «Η νέα δομή ολοκληρώνε­ται και ετοιμάζετα­ι προς παράδοση με χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. και με ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η νέα δομή ολοκληρώνε­ται και ετοιμάζετα­ι προς παράδοση με χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. και με ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece