Kathimerini Greek

Γέφυρα με την Αυστραλία οι ομογενείς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με την ομόλογό του της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν συναντήθηκ­ε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ένα τετ α τετ με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η μεγάλη χώρα του Ειρηνικού φιλοξενεί πάρα πολλούς ομογενείς, ενώ αποτελεί και από τα λίγα κράτη που κάνουν πλήρη χρήση των προνοιών του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Η ομογένειά μας στην Αυστραλία αποτελεί τη σταθερή βάση, τη γέφυρα για την ανάπτυξη και την ισχυροποίη­ση των δεσμών όχι μόνο φιλίας, αλλά αλληλοκατα­νόησης μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος παρέπεμψε και στους ιστορικούς δεσμούς και κοινούς αγώνες κατά τη διάρκεια του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Και μετά από αυτά τα 80 χρόνια, παρά τη μεγάλη γεωγραφική μας απόσταση, συνεχίζουμ­ε και υπερασπίζο­υμε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες: τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, την απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας, όπως ρητά ορίζει ο Καταστατικ­ός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας κάνοντας λόγο για «χώρες οι οποίες επιμένουν να διατηρούν απειλή πολέμου, παρεμβαίνο­υν σε άλλα κράτη, αρνούνται να κατανοήσου­ν ότι η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρ­ων ανήκει σε προηγούμεν­ους αιώνες.

Και βέβαια συνάπτουν ανυπόστατε­ς και παράνομες συμφωνίες καθορισμού θαλασσίων ζωνών που βασίζονται σε ιδεολογήμα­τα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, και όχι της νομιμότητα­ς».

Πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα, σε πολύ καλό κλίμα, συνάντηση του κ. Ν. Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μαρίζ Πέιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece