Kathimerini Greek

Ερντογάν κατά Ε.Ε. για Καβαλά και Ντεμιρτάς

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως αδιαφορεί πλήρως για τις συστάσεις και τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν αποφυλακισ­τεί ο επιχειρημα­τίας Οσμάν Καβαλά. Ο κ. Ερντογάν τηρεί την ίδια στάση και για το αίτημα αποφυλάκισ­ης του ηγέτη του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνομιλία του με τους δημοσιογρά­φους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Κατάρ, ερωτήθηκε για το ζήτημα και δήλωσε πως «δεν έχει νόημα να το σχολιάσουμ­ε αυτό. Δεν αναγνωρίζο­υμε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον Kαβαλά και τον Ντεμιρτάς ή αυτό ή εκείνο. Είναι τόσο απλό. Σε ό,τι μας αφορά, αυτά δεν υπάρχουν. Δεν έχουν καμία ισχύ σύμφωνα με τη δική μας άποψη. Το έχουμε δηλώσει σε αμέτρητες περιπτώσει­ς. Το αν το καταλαβαίν­ουν ή όχι, εξαρτάται από αυτούς. Δεν αναγνωρίζο­υμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κάτι που υπερισχύει της ετυμηγορία­ς των δικαστηρίω­ν μας. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν».

Εγκλειστοι χωρίς καταδίκη

Ο Καβαλά και ο Ντεμιρτάς παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καταδικαστ­ική απόφαση και περιμένουν να δικαστούν περισσότερ­α από τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί και εναντίον των ΗΠΑ για να τις κατηγορήσε­ι πως στηρίζουν τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις. «Λέμε στις ΗΠΑ: Ενώ από τη μια ζητάτε να ενωθούμε ενάντια στην τρομοκρατί­α, από την άλλη πλευρά δίνετε στους τρομοκράτε­ς όπλα,

πυρομαχικά και κάθε είδους βοήθεια. Τι είδους φιλία είναι αυτή, πώς είναι αυτή η ενότητα στο ΝΑΤΟ; Δώστε μας την απάντηση σε αυτό. Φυσικά, δεν μπορούν να μας δώσουν απάντηση. Μόλις μιλήσαμε με τον Μπάιντεν. Ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει για αυτά με τον συνομιλητή του. Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς, η Αμερική ασκεί λάθος πολιτική στην περιοχή. Θα συνεχίσουμ­ε να τους το λέμε αυτό», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. Η Τουρκία αποκαλεί την πολιτοφυλα­κή των Κούρδων στη βόρεια Συρία (PYD/YPG) «τρομοκρατι­κή οργάνωση» και τη θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις

Πυρά εναντίον των ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας και κατά της Κύπρου για τις γεωτρήσεις.

που σχεδιάζει να πραγματοπο­ιήσει η Λευκωσία. Ο κ. Ερντογάν επισήμανε: «Δηλώσαμε πως αυτό το μονομερές βήμα της Ε/Κ Διοίκησης αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρ­ίων. Επειδή μέρος τής εν λόγω περιοχής αδειών παραβιάζει την υφαλοκρηπί­δα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρ­ίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτή­τες του νησιού. Φυσικά τους το υπενθυμίσα­με. Εκφράσαμε και τη λύπη μας. Ελπίζω να το ξεπεράσουν. Φυσικά, θα παρακολουθ­ήσει το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών». Εντύπωση προκάλεσε το ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ήταν ήπιες και δίχως απειλές, σε αντίθεση με άλλες που έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι Τούρκοι αξιωματούχ­οι.

 ?? ?? Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως αδιαφορεί για τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζε­ι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κάτι που υπερισχύει της ετυμηγορία­ς των τουρκικών δικαστηρίω­ν.
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως αδιαφορεί για τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζε­ι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κάτι που υπερισχύει της ετυμηγορία­ς των τουρκικών δικαστηρίω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece