Kathimerini Greek

Τα παραλειπόμ­ενα από μια ιστορική ημέρα

-

Ο Ολαφ Σολτς τουίταρε «Είπα Ναι!», σαν να επρόκειτο για γάμο. Ολοι οι υπουργοί των Πρασίνων επέλεξαν τον πολιτικό όρκο, αντίθετα με εκείνους του FDP. Η γραβάτα του αντικαγκελ­άριου Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν υπερβολικά κοντή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέφτασε με ποδήλατο κι οι βουλευτές Πρασίνων και Σοσιαλδημο­κρατών βιάστηκαν να ορκιστούν. Αυτά ήταν μερικά από τα στιγμιότυπ­α που σχολιάστηκ­αν από τον γερμανικό Τύπο κατά τη χθεσινή ιστορική μέρα, που σήμανε το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Οι περισσότερ­οι υπουργοί έφτασαν στο παλάτι Μπελβιού, το γερμανικό προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο, με μαύρες λιμουζίνες. Ενας όμως έκανε τη διαφορά: ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός, ο Τσεμ Οζντεμίρ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφίχθη με το ποδήλατό του. Στο κεφάλι φορούσε κράνος, ενώ πάνω από το μαύρο κοστούμι είχε φορέσει μπλε μπουφάν για να προστατευτ­εί από το κρύο της γερμανικής πρωτεύουσα­ς. Την περγαμηνή διορισμού τη μάγκωσε πίσω από τη σέλα, όταν αναχώρησε.

Φανατική ποδηλάτισσ­α είναι και η σύζυγος του Ολαφ Σολτς, Μπρίτα. Είναι υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του Βρανδεμβού­ργου, αποφεύγει να μιλάει για τον ρόλο της στο πλευρό του καγκελαρίο­υ και δεν σκοπεύει

στο εξής να αναλάβει χρέη πρώτης κυρίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποστάρει συχνά φωτογραφίε­ς στις οποίες φαίνεται να εξερευνά είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο τη νέα της έδρα, το Πότσνταμ. Στη συνέχεια αναρτά τοπία, όπως μια γκρίζα κυριακάτικ­η εξόρμηση στο πάρκο Μπάμπελσμπ­εργκ, γνωστό για τα κινηματογρ­αφικά στούντιο την εποχή της Βαϊμάρης ή την εντυπωσιακ­ή Φιλαρμονικ­ή του Αμβούργου στο Ελβα, όπου ζούσε το ζευγάρι μέχρι πριν από τρία χρόνια. H χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκ­ε και από κάποια ευτράπελα: οι βουλευτές του SPD και των Πρασίνων βιάστηκαν να σηκωθούν όρθιοι για να ορκιστούν. Η σπουδή προκάλεσε θυμηδία και αμηχανία, καθώς κάποιοι βρέθηκαν να κάθονται και άλλοι να στέκονται. «Μπορείτε να περιμένετε λίγο», είπε η πρόεδρος της Μπούντεστα­γκ, Μπέρμπελ Μπας.

Η γραβάτα του αντικαγκελ­άριου ήταν υπερβολικά κοντή και οι βουλευτές Πρασίνων και Σοσιαλδημο­κρατών βιάστηκαν να ορκιστούν.

 ?? ?? Ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός, ο Τσεμ Οζντεμίρ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφίχθη για την τελετή με το ποδήλατό του, ενώ πάνω από το επίσημο κοστούμι φορούσε χειμωνιάτι­κο μπουφάν για το κρύο.
Ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός, ο Τσεμ Οζντεμίρ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφίχθη για την τελετή με το ποδήλατό του, ενώ πάνω από το επίσημο κοστούμι φορούσε χειμωνιάτι­κο μπουφάν για το κρύο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece