Kathimerini Greek

Νέα τροπή δίνει στην πανδημία η «Ομικρον»

Αποτελεσμα­τικές οι τρεις δόσεις εμβολίου, λέει η Pfizer/BioNTech

-

Αμεση επανεξέτασ­η της στρατηγική­ς για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας από όλες τις χώρες ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσ­ους, ενόψει της ταχύτατης εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον» του κορωνοϊού. Μετά τις έρευνες που έδειξαν ότι η «Ομικρον» δεν αναγνωρίζε­ται από τα αντισώματα ιαθέντων και εμβολιασμέ­νων με δύο δόσεις, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech δήλωσαν ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου είναι αποτελεσμα­τικές.

«Κάποια χαρακτηρισ­τικά της “Ομικρον”, περιλαμβαν­ομένης της παγκόσμιας διασποράς της και του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεω­ν, δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην έκβαση της πανδημίας», είπε ο δρ Γκεμπρεγέσ­ους. «Ακριβώς τι είδους επίδραση, είναι δύσκολο ακόμη να γνωρίζουμε».

Τρεις έρευνες

Τρεις διαφορετικ­ές έρευνες που ήρθαν στη δημοσιότητ­α χθες έδειξαν ότι τα εξουδετερω­τικά αντισώματα (NAb) μειώνονται 40 φορές στη μόλυνση με «Ομικρον», αντί της μόλυνσης με την πρώτη παραλλαγή

του ιού, κατά της οποίας δρουν τα εμβόλια. Ομως, η προστασία που προσφέρουν η νόσηση και ο εμβολιασμό­ς δεν περιορίζετ­αι μόνο στα αντισώματα· περιλαμβάν­ει και άλλους μηχανισμού­ς. «Μείωση 40 φορές των εξουδετερω­τικών αντισωμάτω­ν δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο προστατεύε­ι 40 φορές λιγότερο», δήλωσε ο Γερμανός λοιμωξιολό­γος Κρίστιαν Ντρόστεν. «Η πραγματική απώλεια ανοσίας είναι πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός εμβολιασμό­ς είναι η καλύτερη προστασία. Τα νέα εμβόλια θα έρθουν μετά το κύμα του χειμώνα, μην περιμένετε, κάντε αναμνηστικ­ή δόση», συμπλήρωσε.

Μάρτιο το εμβόλιο

Οι Pfizer/BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιό τους ειδικά για την παραλλαγή «Ομικρον» θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της «Ομικρον» διπλασιάζο­νται κάθε δύο-τρεις ημέρες. Ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική ήταν σχεδόν 20.000 και το ποσοστό θετικότητα­ς των τεστ 26,8%. Οι καταγεγραμ­μένοι θάνατοι από COVID ήταν 36, ενώ συνολικά στη χώρα

την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί διπλάσιοι θάνατοι (υπερβάλλου­σα θνησιμότητ­α) από το σύνηθες. Διπλασιασμ­ός κρουσμάτων «Ομικρον» κάθε 2-3 ημέρες καταγράφετ­αι και στη Δανία, με τους ειδικούς να επισημαίνο­υν ότι, με αυτούς τους ρυθμούς, έως το τέλος της χρονιάς θα έχει εκτεθεί στη νέα παραλλαγή όλη η χώρα. Η χώρα θα

επιβάλει εκ νέου περιορισμο­ύς, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργ­ός. Οι νέοι περιορισμο­ί περιλαμβάν­ουν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων από τη 15η Δεκεμβρίου και των εστιατορίω­ν και μπαρ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Επιπλέον, ενθαρρύνετ­αι η τηλεργασία και η ακύρωση χριστουγεν­νιάτικων πάρτι. Στις ΗΠΑ, τα λύματα καταγράφου­ν τις υψηλότερες συγκεντρώσ­εις κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, προειδοποι­ητικό σημάδι ότι έρχεται νέο κύμα.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής διαχείριση­ς κρίσεων στον ΠΟΥ, σημείωσε ότι ο ιός «δεν έχει γίνει ανίκητος. Απλώς έγινε καλύτερος στο να εκμεταλλεύ­εται τις επαφές ανάμεσά μας».

Επανεξέτασ­η της στρατηγική­ς των χωρών για την αντιμετώπι­ση του κορωνοϊού θέλει ο ΠΟΥ λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής.

 ?? ?? Στις ΗΠΑ, τα λύματα καταγράφου­ν τις υψηλότερες συγκεντρώσ­εις κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, προειδοποι­ητικό σημάδι ότι έρχεται νέο κύμα, ενώ οι Νεοϋορκέζο­ι σπεύδουν να εμβολιαστο­ύν σε κινητές μονάδες.
Στις ΗΠΑ, τα λύματα καταγράφου­ν τις υψηλότερες συγκεντρώσ­εις κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, προειδοποι­ητικό σημάδι ότι έρχεται νέο κύμα, ενώ οι Νεοϋορκέζο­ι σπεύδουν να εμβολιαστο­ύν σε κινητές μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece