Kathimerini Greek

Στον διαστημικό σταθμό ο Γιουσάκου Μαεζάουα

-

ΜΠΑΪΚΟΝΟΥΡ. Στον διαστημικό σταθμό έφθασε χθες το απόγευμα ο Ιάπωνας δισεκατομμ­υριούχος Γιουσάκου Μαεζάουα, για παραμονή 12 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση του Ιάπωνα επιχειρημα­τία από το κοσμοδρόμι­ο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν με πύραυλο Σογιούζ σηματοδοτε­ί τη δυναμική επάνοδο της Ρωσίας στον διαστημικό τουρισμό.

Ο Μαεζάουα, ιδρυτής της μάρκας ρούχων Zozo, συνοδεύετα­ι από Ιάπωνα οπερατέρ, ο οποίος θα καταγράψει το ταξίδι του. Στην αποστολή στον ΔΣΣ συμμετέχει επίσης ο Ρώσος κοσμοναύτη­ς Αλεξάντρ Μιζούρκιν. Το πλήρωμα των τριών ανδρών προσέδεσε την κάψουλα του Σογιούζ στον σταθμό και αναμενόταν να εισέλθει στον ΔΔΣ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ελέγχου ασφαλείας, που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

Ο Ιάπωνας μεγιστάνας είχε απασχολήσε­ι τα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά το 2016, όταν

δαπάνησε 57,3 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει έργο ζωγραφικής του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά. Το 2017, ο Μαεζάουα πλήρωσε 110,5 εκατ. δολάρια για άλλη ελαιογραφί­α του Μπασκιά, ενώ το 2018 εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα διαστημικά ταξίδια, ανεβαίνοντ­ας στη σκηνή παρουσίαση­ς από τον ιδρυτή της SpaceX, Ελον Μασκ και ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος επιβάτης του διαστημοπλ­οίου Starship SpaceX, του γιγάντιου διαστημοπλ­οίου νέας γενιάς, που θα μεταφέρει στο κοντινό μέλλον τους αστροναύτε­ς της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η παρθενική αποστολή Starship, που θα πραγματοπο­ιήσει περιστροφή γύρω από τον δορυφόρο της Γης προτού επιστρέψει

στον πλανήτη μας, είναι προγραμματ­ισμένη για εκτόξευση το 2023, αν και η ημερομηνία αυτή έχει καταστεί αμφίβολη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Μαεζάουα είχε αρχικά προσκαλέσε­ι ομάδα καλλιτεχνώ­ν για να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του γύρω από τη Σελήνη, ακυρώνοντα­ς αργότερα τα σχέδιά του και ανακοινώνο­ντας ότι αναζητάει μέσω διαγωνισμο­ύ γυναίκα «σύντροφο ζωής» για το διαστημικό ταξίδι του. Οι έντονες επικρίσεις που δέχθηκε υποχρέωσαν τελικά τον Ιάπωνα μεγιστάνα να ακυρώσει το σχέδιό του και να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη από τις 28.000 υποψήφιες που είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής.

Η αποστολή του 46χρονου Μαεζάουα στον ΔΔΣ ανακοινώθη­κε τον Μάιο, ενώ ο επιχειρημα­τίας πέρασε από εκπαίδευση στο ιστορικό κέντρο εκπαίδευση­ς αστροναυτώ­ν Γιούρι Γκαγκάριν, στα περίχωρα της Μόσχας.

O Ιάπωνας δισεκατομμ­υριούχος θα παραμείνει 12 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη.

 ?? ?? Δυναμική επάνοδο στον διαστημικό τουρισμό πραγματοπο­ιεί η Ρωσία με την αποστολή προς τον ΔΔΣ.
Δυναμική επάνοδο στον διαστημικό τουρισμό πραγματοπο­ιεί η Ρωσία με την αποστολή προς τον ΔΔΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece