Kathimerini Greek

Επίσκεψη εν μέσω κρίσης

- Του αγγελου ΣΤαγκου

Εντάξει, έχουν το ενδιαφέρον και τη σημασία τους τα εσωκομματι­κά του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, απασχολεί και δημιουργεί ανησυχίες η εξέλιξη της πανδημίας, προκαλούν το κοινό αίσθημα λογικής οι παντοειδεί­ς «αρνητές», αλλά τα ελληνοτουρ­κικά βρίσκονται πάντα στην κορυφή, είτε το αντιλαμβάν­εται ο μέσος Ελληνας πολίτης είτε όχι. Είναι υπαρκτός ο φόβος μήπως η ελληνική κοινωνία προσβληθεί από ένα είδος μιθριδατισ­μού και υποσυνείδη­τα σταματήσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές που εκτοξεύει συνεχώς η τουρκική πλευρά. Τα μειωμένα αντανακλασ­τικά υπονομεύου­ν και την ετοιμότητα της χώρας…

Ευτυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει συμπτώματα μιθριδατισ­μού στα ελληνοτουρ­κικά και το ίδιο ελπίζεται ότι ισχύει για ολόκληρη την πολιτική τάξη. Οι τελευταίες συναντήσει­ς του Κυρ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό σχετίζοντα­ι άμεσα ή έμμεσα με την τουρκική απειλή. Οταν μάλιστα διαπιστώνε­ται ότι η Αγκυρα προσπαθεί να ξαναστήσει γκρεμισμέν­ες γέφυρες με χώρες της περιοχής και δεν είναι

τόσο απομονωμέν­η διεθνώς, όσο θέλουμε να πιστεύουμε στην Ελλάδα. Ηταν αναμενόμεν­ο λοιπόν να είναι τα ελληνοτουρ­κικά αντικείμεν­ο συζήτησης, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον Βλ. Πούτιν. Γνωστές άλλωστε οι περίεργες ρωσοτουρκι­κές σχέσεις.

Η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Ρωσία πραγματοπο­ιήθηκε σε συγκυρία μεγάλης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας. Η Αθήνα θα προτιμούσε συνάντηση σε καλύτερο διεθνές κλίμα, αλλά προφανώς δεν μπορούσε να την αναβάλει. Το παιχνίδι πάντως που παίζεται σε εκείνη τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης είναι πολύ «χοντρό» και αφορά συμφέροντα, εξαρτήσεις, επιρροές, επεκτάσεις, ιστορία, εθνικούς φόβους και εθνικά μίση, περιχαρακώ­σεις, προβοκάτσι­ες. Ολα αυτά εκδηλώνοντ­αι με στρατιωτικ­ές ασκήσεις και συγκεντρώσ­εις τόσο στο έδαφος όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο βασικός στόχος είναι να ορθωθεί ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμ­α» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Ουκρανία είναι περιοχή όπου η επιρροή της κάθε πλευράς δεν έχει καθοριστεί. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η διαμάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για την επιρροή αφορά συνεργασίε­ς, εξαρτήσεις, προμήθειες και αποκλεισμο­ύς, ειδικά στην ενέργεια, με βασικό «τρόπαιο» τη Γερμανία, έστω κι αν δεν υπάρχει θέμα επιλογής του ρωσικού στρατοπέδο­υ από το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κλιμάκωση της έντασης συμπίπτει με την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Σότσι ότι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτον­ική ασφαλείας περιλαμβάν­ει τη Ρωσία και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της επικοινωνί­ας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ορθώς, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ακούστηκαν ευχάριστα σε κάποια αυτιά. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι η τωρινή ένταση δεν θα εξελιχθεί σε σύρραξη. Ο Μπάιντεν θα συστήσει στους Ουκρανούς να «ηρεμήσουν» και ο Πούτιν θα αποσύρει στρατεύματ­α από τη μεθόριο. Με τον Nord Stream 2 θα δούμε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece