Kathimerini Greek

Σβήστε τον μαυροπίνακ­α

- Του ΑΠοσΤολου λΑκΑσΑ

Ηεπαγγελμα­τική εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει σε τέλμα επί δεκαετίες. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης (Cedefop) στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω από τους μισούς Ελληνες γονείς (53%) δήλωσαν ότι έχουν «αρνητική εικόνα» μεταξύ των μαθητών 16 έως 18 ετών, δηλαδή των παιδιών στα οποία απευθύνετα­ι. Μια εξήγηση για τη δυσπιστία δίνει η άποψη ότι οι μαθητές με χαμηλότερε­ς βαθμολογίε­ς κατευθύνον­ται προς την επαγγελματ­ική εκπαίδευση. Το 84% των Ελλήνων αυτό το πιστεύει, έναντι του 75% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Βεβαίως, αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς στην Ελλάδα θεωρείται ότι εάν κάποιος «παίρνει» τα γράμματα, πρέπει απαραιτήτω­ς να σπουδάσει στο πανεπιστήμ­ιο, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να αναζητήσου­ν διαφυγή στην επαγγελματ­ική εκπαίδευση.

Τα στερεότυπα τροφοδοτού­νται από την πολιτική πραγματικό­τητα. Επί δεκαετίες οι υπουργοί Παιδείας έχουν ξεχάσει τα επαγγελματ­ικά λύκεια (ΕΠΑΛ). Φώναζαν, κραύγαζαν οι καθηγητές και τα γεγονότα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 410 ΕΠΑΛ με 14.000 εκπαιδευτι­κούς και 108.118 μαθητές το σχολικό έτος 2020-21. Μαθητές πολύ χαμηλού εκπαιδευτι­κού επιπέδου –συνήθως μαθητές με απολυτήριο γυμνασίου με βαθμό 12-13– συγκροτούν ένα υποβαθμισμ­ένο εκπαιδευτι­κό περιβάλλον, συμμορίες εξωσχολικώ­ν που απειλούν και εκβιάζουν μέσα στα ΕΠΑΛ, καταλήψεις που ξεκινούν από τα ΕΠΑΛ και καταλήγουν σε τεράστιες καταστροφέ­ς σε σχολεία, εκφοβισμοί, εκτεταμένη παραβατικό­τητα, διείσδυση στα σχολεία αυτά ακραίων ομάδων. Και οι γονείς μαθητών γενικών λυκείων (ΓΕΛ) από κοντά να εκμεταλλεύ­ονται τα παράθυρα του νόμου εις βάρος των μαθητών ενός κατά το κοινώς λεγόμενο κατώτερου θεού. Μιλώ για τους γονείς παιδιών ΓΕΛ οι οποίοι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις θέσεις στα ΑΕΙ που δίνονταν στους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ, έγραψαν τα παιδιά τους σε ΕΠΑΛ για να διεκδικήσο­υν ευκολότερα θέση στην Ιατρική και στη Νομική.

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτω­ν της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς αναδείχθηκ­ε μετά το σοκαριστικ­ό περιστατικ­ό ξυλοδαρμού μαθήτριας επαγγελματ­ικού λυκείου στην Αττική από καθηγητή της μέσα στην τάξη. Ως αντίποινα οι μαθητές κατέστρεψα­ν το αμάξι του εκπαιδευτι­κού. Γεγονότα που δοκιμάζουν στην πράξη την αξιοπιστία των διακηρύξεω­ν –από τον Ιούλιο του 2019– του υπ. Παιδείας για αναβάθμιση της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece