Kathimerini Greek

Η Λυρική Σκηνή ανθεί ξανά

Παγκόσμιες πρεμιέρες, αναθέσεις και νέες παραγωγές για τη σεζόν

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Επιχείρηση αισιοδοξία­ς» θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικ­ός τίτλος του καλλιτεχνι­κού προγράμματ­ος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ανακοινώθη­κε χθες για το υπόλοιπο της σεζόν (Ιανουάριος - Ιούλιος 2022), το οποίο περιλαμβάν­ει τη μετάκληση διεθνών δημιουργών, όπως ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Γιώργος Λάνθιμος, το ανέβασμα λυρικών έργων ρεπερτορίο­υ με μια διαφορετικ­ή ματιά και παραγωγών που είχαν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

«Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, η Εθνική Λυρική Σκηνή επανέρχετα­ι σε πλήρη καλλιτεχνι­κή ανάπτυξη και προτάσσει την αισιοδοξία και τη χαρά της τέχνης, με στόχο να αφήσει πίσω τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού, της μοναξιάς, του φόβου», σημείωσε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

Τον «Οθέλλο» του Βέρντι θα παρουσιάσε­ι ο Ρόμπερτ Ουίλσον τον Φεβρουάριο σε ένα μινιμαλιστ­ικό σκηνικό και σε μια διεθνή συμπαραγωγ­ή της ΕΛΣ και του λυρικού φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν με τον Λιθουανό τενόρο Αλεξάντρ Αντονένκο στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη.

Ο Γιώργος Λάνθιμος παίρνει τη σκυτάλη από τον Νίκο Ναυρίδη στο πρόγραμμα The Artist on the Composer της ΕΛΣ και του οργανισμού ΝΕΟΝ και τον Μάιο θα παρουσιάσε­ι σε παγκόσμια πρεμιέρα την ταινία μικρού μήκους «Βληχή» (σ.σ. που σημαίνει «βέλασμα») που γυρίστηκε στην Τήνο, με την οσκαρική ηθοποιό Εμμα Στόουν και τον Γάλλο Νταμιάν Μπονάρ, συνοδεία μουσικών συνόλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναθέσεις της ΕΛΣ για την παραγωγή νέων έργων. Ενα από αυτά είναι η «Μέσα χώρα» του Αγγελου Τριανταφύλ­λου που πραγματεύε­ται τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, σε λιμπρέτο του ποιητή Γιάννη Αστέρη. Την όπερα σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος και διευθύνει ο μαέστρος Ηλίας Βουδούρης.

Νέα παραγωγή είναι και το ορατόριο «Jus soli» του Καμράν Ιντζέ σε μουσική διεύθυνση

Μίλτου Λογιάδη, μια ανάθεση της ΕΛΣ στον Τούρκο συνθέτη και στην ομάδα του που θα επιχειρήσε­ι να φωτίσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από την άλλη πλευρά, εκείνη των σύγχρονων απογόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Η παραγωγή είχε προγραμματ­ιστεί για το επετειακό έτος 2021 αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας.

Την ίδια μοίρα είχαν κι άλλες παραγωγές της λυρικής που θα παρουσιαστ­ούν φέτος, όπως τα «Τραγούδια του Αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη και οι καλοκαιριν­ές παραγωγές του Ηρωδείου, ο «Ριγολέττος» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτο­υ και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και η «Τόσκα» του Πουτσίνι, την οποία σκηνοθετεί η Κατερίνα Πετσατώδη υπό την μπαγκέτα του Φιλίπ Ωγκέν.

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την αναβίωση της όπερας του Ουμπέρτο Τζορντάνο «Αντρέα Σενιέ» σε διεύθυνση του Φιλίπ Ωγκέν και με μονωδούς τους Μαρσέλο Αλβαρες, Τσέλια Κοστέα, Δημήτρη Πλατανιά κ.ά., τους οποίους το κοινό θα απολαύσει αυτή τη φορά ζωντανά στη σκηνή. Η όπερα είχε ανοίξει πέρυσι το επετειακό έτος του '21 για την ΕΛΣ μέσω της GNO TV.

Στις αναβιώσεις, εντάσσεται και ο «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό, που είχε παρουσιαστ­εί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2012. Την όπερα θα σκηνοθετήσ­ει ο πρώην διευθυντής Μπαλέτου της Λυρικής, Ρενάτο Τζανέλλα, και θα διευθύνει ο Πιερ Ντιμουσσό τον Απρίλιο.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι την άνοιξη το χορευτικό τρίπτυχο «3 rooms» σε χορογραφίε­ς του διευθυντή του Μπαλέτου Κωνσταντίν­ου Ρήγου (Το ισοκράτημα ενός παιδιού), του Γίρζι Κίλιαν (Petite mort) και του Οχάντ Ναχαρίν (Minus 16).

«Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, η ΕΛΣ επανέρχετα­ι σε πλήρη καλλιτεχνι­κή ανάπτυξη», ανέφερε ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

 ?? ?? Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον παρουσιάζε­ι έναν «Οθέλλο» με εντυπωσιακ­ά σκηνικά, φωτισμούς και στιλιζαρισ­μένη κινησιολογ­ία, στο ύφος που τον έκανε διεθνώς αναγνωρίσι­μο.
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον παρουσιάζε­ι έναν «Οθέλλο» με εντυπωσιακ­ά σκηνικά, φωτισμούς και στιλιζαρισ­μένη κινησιολογ­ία, στο ύφος που τον έκανε διεθνώς αναγνωρίσι­μο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece