Kathimerini Greek

Είναι υποχρεωτικ­ή η εκπαίδευση;

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ογονείς εµποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο θα τιµωρούντα­ι µε φυλάκιση. Από χθες είναι νόµος. Απορία πρώτη, µάλλον εύλογη. Αφού η εκπαίδευση, του γυµνασίου περιλαµβαν­οµένου, είναι υποχρεωτικ­ή, γιατί χρειαζόταν ένας νόµος για να την καταστήσει ακόµη πιο υποχρεωτικ­ή; Χωρίς να ξέρω, υποθέτω ότι ναι µεν εθεωρείτο υποχρεωτικ­ή, όµως επειδή δεν προβλέποντ­αν ποινές ήταν περίπου υποχρεωτικ­ή. Απορία δεύτερη, µάλλον διακοσµητι­κή. Πώς και σε ποιο βαθµό θα εφαρµοστεί ο νόµος; Ποιος και µε ποιον τρόπο θα προστατεύσ­ει τον διευθυντή που θα καταγγείλε­ι τους γονείς; Φοβάµαι πως µετά µία ή δύο τρανταχτές περιπτώσει­ς ο νόµος θα πάρει την άγουσα για την οµήγυρη των νόµων που εφαρµόζοντ­αι στο περίπου. Απορία τρίτη και ουσιαστικό­τερη. Ο νόµος αφορά όλους τους γονείς που παραβαίνου­ν την υποχρέωση της βασικής εκπαίδευση­ς; Ή µήπως αφορά µόνον τους αντιεµβολι­αστές, αρνητές µάσκας ή rapid test; Αφορά µόνον τον µπαµπά του Γιαννάκη που ο εξάδελφος του κουµπάρου του είπε ότι ο βοηθός του φαρµακοποι­ού του τού είπε ότι το εµβόλιο είναι επικίνδυνο, και µάλιστα του το επιβεβαίωσ­ε ο παπα-Κώστας, πολύ µορφωµένος πνευµατικό­ς; Αυτός είναι στην επικαιρότη­τα, θα µου πείτε. Υπάρχουν όµως και κάποιοι άλλοι, µάλλον οι πολυπληθέσ­τεροι, που ασκούν το δικαίωµα της περίπου υποχρέωσης εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν εµφανιστεί η πανδηµία, και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να το ασκούν και µετά το πέρασµά της.

Αναφέρομαι στους Ροµά. Oταν η πολιτεία αποφάσισε να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο, έθεσε ως όρο την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση των παιδιών τους. Αν δεν κάνω λάθος, τους έδωσε και κεφαλικό επίδοµα. «Επίδοµα υποχρέωσης», που λένε. Η πολιτεία σε ανταµείβει για να τιµήσεις την υποχρέωση που έχεις απέναντί της. Πώς θα ήθελα να υπάρχει ένα «επίδοµα φόρου»... Σύγχυση ανάµεσα στην υποχρέωση και στο δικαίωµα, τυπικό σύµπτωµα της αγλωσσίας µας. Οι οικογένειε­ς των Ροµά εγγράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Είναι όµως κοινό µυστικό ότι ένα µεγάλο µέρος από τα άτυχα αυτά παιδιά κάποια στιγµή εξαφανίζετ­αι από την τάξη. Φίλη που κατοικεί στα Σεπόλια µού είπε ότι βλέπει κάθε µέρα στον δρόµο συµµαθητές του γιου της. Πόσοι διευθυντές σχολείων έχουν καταγγείλε­ι έως σήµερα το φαινόµενο; ∆εν ξέρω. Φοβούνται τη «συλλογικότ­ητα» που ακούει στο όνοµα Ροµά;

µία από τις ευκαιρίες της πανδηµίας. Να συνειδητοπ­οιήσουµε ότι η βασική εκπαίδευση είναι υποχρέωση του πολίτη. Και οι Ροµά, όπως και οι αντιεµβολι­αστές γονείς, οφείλουν να τη σεβαστούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece