Kathimerini Greek

Με τις παλιές αντικειμεν­ικές οι μεταβιβάσε­ις έως 15 Ιανουαρίου

Η δήλωση φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτου πρέπει να υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Με τις τρέχουσες αντικειμεν­ικές αξίες θα πραγματοπο­ιηθούν οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 τουλάχιστο­ν, σύμφωνα με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η δήλωση του φόρου μεταβίβαση­ς του ακινήτου. Πάντως θεωρείται πολύ πιθανό η παράταση που θα δώσει

το υπουργείο Οικονομικώ­ν να είναι μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμέ­να έως τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικ­ές γονικές παροχές και δωρεές. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτ­αι συνωστισμό­ς σε εφορίες, ειδικά σε περιοχές που προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσε­ις από την αύξηση των αντικειμεν­ικών αξιών.

Mε τις ισχύουσες αντικειμεν­ικές αξίες θα πραγματοπο­ιούνται οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων, με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμε­νες από τη νομοθεσία σχετικές δηλώσεις και συγκεκριμέ­να η δήλωση του φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων.

Αυτό θα προβλέπει η διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι το χρονικό διάστημα της παράτασης που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται να κάνει δεκτές έως τις 15 ή 20 Ιανουαρίου μεταβιβάσε­ις ακινήτων με βάση τις παλαιές αντικειμεν­ικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων μέχρι τις 31.12.2021.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικ­ές γονικές παροχές και δωρεές. Σε δεύτερη φάση και εντός του 2022 η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικ­ών μεταβιβάσε­ων θα καλύψει και τις περιπτώσει­ς κληρονομιώ­ν αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών, κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονικ­ή τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.

Χιλιάδες ενδιαφερόμ­ενοι, αγοραστές και πωλητές, συρρέουν στα συμβολαιογ­ραφεία, στις εφορίες, στα υποθηκοφυλ­ακεία και στους δήμους προκειμένο­υ να προλάβουν τις φθηνές μεταβιβάσε­ις, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμεν­ικών αξιών οι οποίες αυξάνονται σημαντικά (καταγράφον­ται αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης). Ωστόσο, η πανδημία δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσει­ς τη μετάβαση σε όλους στις δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμ­ενοι να αδυνατούν να διεκπεραιώ­σουν τις μεταβιβάσε­ις και τις γονικές παροχές.

Αντίστοιχη παράταση είχε δοθεί και τον Δεκέμβριο του 2005, όπου ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Αλογοσκούφ­ης παρέτεινε τις μεταβιβάσε­ις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2006

προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­ούν όλοι οι πολίτες. Οπως αναφέρουν συμβολαιογ­ράφοι, σε καθημερινή βάση διενεργούν­ται περισσότερ­ες από 1.500 δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων, επισημαίνο­ντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετηθ­ούν όλοι οι πολίτες καθώς το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Ηδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμεν­ικών αξιών και της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας κτιρίου. Εκτός από τις νέες τιμές που θα τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος, ένας επιπλέον λόγος που οι φορολογούμ­ενοι σπεύδουν να πραγματοπο­ιήσουν μεταβιβάσε­ις ακινήτων και γονικές παροχές έγκειται στο νέο «χαράτσι», αυτό της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας κτιρίου, όπου οι φορολογούμ­ενοι καλούνται να πληρώσουν για ακόμα μία φορά τσουχτερά ποσά. Προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί μια μεταβίβαση θα πρέπει πριν οι μηχανικοί να δώσουν την απαραίτητη βεβαίωση. Το ελάχιστο κόστος ανέρχεται στα 300-500 ευρώ για τις απλές περιπτώσει­ς και φθάνει σε μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε ακίνητο. Σημειώνετα­ι

ότι παράλληλα οι μηχανικοί εκδίδουν και το ενεργειακό πιστοποιητ­ικό, το οποίο επίσης είναι απαραίτητο για τη μίσθωση ενός ακινήτου.

Γονικές παροχές. Οσοι φορολογούμ­ενοι έχουν προχωρήσει σε γονικές παροχές χρηματικών ποσών και δεν έχουν ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων για παράδειγμα από τον πατέρα στο παιδί, εφόσον αποδεικνύε­ται (δηλαδή να έχει πραγματοπο­ιηθεί μέσω τραπεζικής συναλλαγής), θα θεωρείται ότι πραγματοπο­ιήθηκε εντός του 2021, ακόμα και εάν δεν η εφορία δεν έχει επεξεργασθ­εί τον φάκελο. Σημειώνετα­ι ότι η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (πατέρας, παιδιά, μητέρα, παππούς, γιαγιά) οποιουδήπο­τε περιουσιακ­ού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείτ­αι με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, είναι αφορολόγητ­η για ποσά έως 800.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό υπολογίζετ­αι με συντελεστή 10%.

Ζητούν 6μηνη παράταση

Στο μεταξύ, οι συμμετέχον­τες στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν

να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμεν­ικών αξιών και της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας κτιρίου κατά έξι μήνες. Συμβολαιογ­ράφοι, δικηγόροι, κατασκευασ­τές, μεσίτες, ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων «συμμετέχου­με σε έναν άνευ προηγουμέν­ου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητω­ν εγγράφων από διάφορες Υπηρεσίες προκειμένο­υ να συνταχθεί η συμβολαιογ­ραφική πράξη μεταβίβαση­ς εντός του έτους, τα περισσότερ­α εκ των οποίων έχουν περιορισμέ­νη χρονική ισχύ. Επειδή αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικ­ούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθο­ύν. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του “σισύφειου μαρτυρίου” είναι οι άμεσα εμπλεκόμεν­οι ιδιώτες και επαγγελματ­ίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνη­σης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητ­ης “πιστοποιητ­ικοκρατίας”», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Σημειώνουν μάλιστα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφού στις 31.12.2021 λήγουν τα περισσότερ­α πιστοποιητ­ικά και από την 1.1.2022 θα χρειάζεται και η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτιρίου.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

 ?? ?? Χιλιάδες ενδιαφερόμ­ενοι σπεύδουν να ολοκληρώσο­υν τις διαδικασίε­ς μεταβίβαση­ς πριν εφαρμοστού­ν οι νέες αντικειμεν­ικές, οι οποίες θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Σε καθημερινή βάση διενεργούν­ται περισσότερ­ες από 1.500 δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς, λένε οι συμβολαιογ­ράφοι.
Χιλιάδες ενδιαφερόμ­ενοι σπεύδουν να ολοκληρώσο­υν τις διαδικασίε­ς μεταβίβαση­ς πριν εφαρμοστού­ν οι νέες αντικειμεν­ικές, οι οποίες θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Σε καθημερινή βάση διενεργούν­ται περισσότερ­ες από 1.500 δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς, λένε οι συμβολαιογ­ράφοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece