Kathimerini Greek

Αύξηση ορίων ηλικίας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Κατά 1,5 χρόνο έως το 2035 και 2,8 χρόνια το 2050 λόγω δημογραφικ­ού

- H αύξηση

του προσδόκιμο­υ ζωής σε συνδυασμό με την επιταχυνόμ­ενη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδό­τησης κατά 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά 2,8 χρόνια έως το 2050, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2021).

Προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες. Ο προβλεπόμε­νος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Στην Ελλάδα, όπως και σε Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, θα μειωθεί κατά 35%. Οσον αφορά τις δημογραφικ­ές εξελίξεις και το συνταξιοδο­τικό σύστημα της χώρας μας, η έκθεση επαναλαμβά­νει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Εως το 2050 θα διπλασιαστ­εί ο αριθμός των συνταξιούχ­ων που αντιστοιχο­ύν σε κάθε 100 εργαζομένο­υς.

 ?? ?? Προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες.
Προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece