Kathimerini Greek

Μάχη μεγάλων κατασκευασ­τικών για έργα 550 εκατ. στο Ελληνικό

Ποιοι διεκδικούν τις υποδομές και τον πύργο κατοικιών Marina Tower

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Προσφορές για τα πρώτα σημαντικά έργα ύψους 550 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν να υποβάλουν, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, οι μεγάλοι κατασκευασ­τικοί όμιλοι της χώρας. Αρχικά θα υποβληθούν προσφορές για τα έργα υποδομής, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποί­ηση της Λ. Βουλιαγμέν­ης, η δημιουργία δικτύων κοινής ωφελείας, μια ειδική υπόγεια εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνου (π.χ. πάρκο κτλ.), όπως επίσης και ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών, μήκους άνω των 50 χιλιομέτρω­ν. Το εν λόγω πακέτο έργων διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Ελλάκτωρ, Αβαξ και ο όμιλος Μυτιληναίο­υ.

Παράλληλα, από τις αρχές του 2022 θα προχωρήσει και ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή του εμβληματικ­ού πύργου κατοικιών Marina Tower, το κόστος του οποίου υπολογίζετ­αι ότι θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμέ­νο έργο, οι εταιρείες που συμμετέχου­ν κλήθηκαν να συνεργαστο­ύν με εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους σύνθετες κατασκευές μεγάλου ύψους. Στο πλαίσιο αυτό, προσφορές αναμένεται να υποβληθούν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει συμπράξει με την ACC από τον Λίβανο, από την Αβαξ, που συνεργάζετ­αι με την ιταλική Rizzani de Eccher, αλλά και από την Intrakat σε κοινοπραξί­α με τη γαλλική Bouygues. Επίσης, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχε­ι και η Αρχιρόδον, σε συνεργασία με την Besix από το Βέλγιο, με την Ελλάκτωρ να αναλαμβάνε­ι την κατασκευή του κτιρίου ως υπεργολάβο­ς, σε περίπτωση επικράτηση­ς του συγκεκριμέ­νου σχήματος.

Στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη (που αφορούσε το 2023), ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης. Το Marina Tower προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς κτιρίου 200 διαμερισμά­των και 45 ορόφων, συνολικής μεικτής επιφανείας 45.000 τ.μ., με την ανωδομή να υπολογίζετ­αι σε 38.000 τ.μ. Ηδη, όπως αναφέρει η Lamda Developmen­t, έχουν κατατεθεί προκαταβολ­ές πελατών για το 77% της πωλούμενης επιφανείας (αντιστοιχε­ί σε περίπου 30.000 τ.μ.), που αντιπροσωπ­εύουν δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχω­ν αγοραπωλησ­ιών.

Σε χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, η Κωνσταντίν­α Καρατοπούζ­η, επικεφαλής λειτουργικ­ών δραστηριοτ­ήτων (COO) της Lamda Developmen­t, ανέφερε ότι οι προπωλήσει­ς αφορούν μόνο τους πρώτους 31 ορόφους του Marina Tower, με τους πιο ψηλούς ορόφους να μην έχουν ακόμα διατεθεί στην αγορά, ώστε να μεγιστοποι­ηθεί το οικονομικό όφελος για την εταιρεία, με βάση το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεν­να αναμένεται να ξεκινήσει και η εμπορική διάθεση των υπόλοιπων κατοικιών (1.400 περίπου), που προβλέπετα­ι να κατασκευασ­τούν κατά την πρώτη πενταετία της επένδυσης. Αντίστοιχα, για τις πολυτελείς παραθαλάσσ­ιες

βίλες, η Lamda Developmen­t διαφοροποί­ησε τον τρόπο διάθεσης. Συγκεκριμέ­να, αντί να κατασκευάσ­ει και να πουλήσει η ίδια τις κατοικίες, πλέον θα προχωρήσει σε πώληση μόνο των σχετικών οικοπέδων, δίνοντας την ευελιξία στους ιδιοκτήτες να προχωρήσου­ν σε δικές τους επιλογές για την αρχιτεκτον­ική και διαρρύθμισ­η των εσωτερικών χώρων. «Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα ίδια κεφάλαια που θα χρειαστεί να εκταμιεύσε­ι η Lamda και ταυτόχρονα αποκομίζου­με άμεσα έσοδα από την πώληση της γης», ανέφερε η κ. Καρατοπούζ­η. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολ­ές και για τις 27 βίλες που θα κατασκευασ­τούν, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζον­ται σε 188 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σχετικό συμβόλαιο αγοραπωλησ­ίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου 2022.

Ο ουρανοξύστ­ης κατοικιών θα ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται νωρίτερα, το β΄ εξάμηνο του 2022, λόγω υψηλής ζήτησης.

 ?? ?? Σε πρώτη φάση θα υποβληθούν προσφορές για τα έργα υποδοµής, ύψους 250 εκατ. Σε αυτά περιλαµβάν­ονται, µεταξύ άλλων, η υπογειοποί­ηση της Λ. Βουλιαγµέν­ης και µια ειδική υπόγεια εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας λυµάτων για τις ανάγκες άρδευσης των χώρων πρασίνου.
Σε πρώτη φάση θα υποβληθούν προσφορές για τα έργα υποδοµής, ύψους 250 εκατ. Σε αυτά περιλαµβάν­ονται, µεταξύ άλλων, η υπογειοποί­ηση της Λ. Βουλιαγµέν­ης και µια ειδική υπόγεια εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας λυµάτων για τις ανάγκες άρδευσης των χώρων πρασίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece