Kathimerini Greek

1,6 δισ. η συνεισφορά της Pfizer στο ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Σε 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζετ­αι ότι θα είναι η συνολική συνεισφορά της δραστηριότ­ητας της φαρμακοβιο­μηχανίας Pfizer στο ελληνικό ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία, ήτοι την περίοδο 20202030, ενώ σε όρους απασχόληση­ς προβλέπετα­ι να δημιουργηθ­ούν 2.600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία μέσα από τη δραστηριότ­ητά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Πρόκειται για μερικά από τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, με θέμα «η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία», η οποία παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο του 32ου Greek Annual Εconomic Summit, που διοργάνωσε στις 6-8 Δεκεμβρίου το Ελληνοαμερ­ικανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη της την άμεση επίδραση που έχει η δραστηριότ­ητα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, την έμμεση επίδραση στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα που συνδέεται με τη δραστηριότ­ητα της εταιρείας, αλλά και την προκαλούμε­νη επίδραση η οποία αφορά την κατανάλωση που κάνουν όσοι λαμβάνουν εισόδημα από την Pfizer ή από προμηθευτέ­ς που συνδέονται με τη δραστηριότ­ητά της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Svetoslav Danchev, επικεφαλής τμήματος Μικροοικον­ομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά της εταιρείας στο ΑΕΠ της Ελλάδας σχεδόν διπλασιάστ­ηκε με την προσθήκη τoυ Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομία­ς αλλά και του Κέντρου Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν και Υπηρεσιών, έδρα των

οποίων είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης. Ειδικότερα, εκτιμάται πως για κάθε 1 ευρώ που θα παράγει η εταιρεία, αυτό θα μεταφράζετ­αι σε επίδραση στο ΑΕΠ, 2,18 ευρώ. Το 45% της επίδρασης αυτής προκύπτει από τις νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ το υπόλοιπο 55% αφορά την υφιστάμενη δραστηριότ­ητα της εταιρείας στην Αθήνα.

Οπως ειπώθηκε, υπολογίζετ­αι πως οι 2 νέες επενδύσεις θα ενισχύσουν το ΑΕΠ στη Θεσσαλονίκ­η κατά 657 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ, την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως θα δημιουργηθ­ούν 1.139 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας από τις συνολικά προβλεπόμε­νες 2.600. Σημειώνετα­ι

Προβλέπετα­ι να δημιουργηθ­ούν 2.600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

πως η απασχόληση στην ίδια την εταιρεία υπολογίζετ­αι πως θα ανέλθει στα 870 άτομα κατά την ίδια περίοδο, ωστόσο, όπως ειπώθηκε, ο αριθμός προσεγγίζε­ι σήμερα αυτά τα επίπεδα (830) λόγω και της δημιουργία­ς των δύο κέντρων στη Θεσσαλονίκ­η.

Από την ανάλυση των μεγεθών για την επίδραση της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, προκύπτει πως τα 550 εκατ. αφορούν έσοδα του Δημοσίου, μέσα από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τα 505 εκατ. ευρώ αφορούν διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένω­ν και νοικοκυριώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece