Kathimerini Greek

Μεγάλες ελλείψεις εργαζομένω­ν στη Βρετανία

-

Τις ελλείψεις προσωπικού στη Βρετανία, που είναι από τις χειρότερες στον κόσμο και σίγουρα χειρότερες από εκείνες στις ΗΠΑ, σκιαγραφεί η περίπτωση του ξενοδοχείο­υ Meridian Leisure Hotel. Μιλώντας στο Bloomberg, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείο­υ, Μοέζ Τζαμοχαμέν­τ, αναφέρθηκε σε έναν εφιάλτη, καθώς είναι αναγκασμέν­ος να κλείσει ορισμένα δωμάτια επειδή δεν διαθέτει προσωπικό για να τα συντηρήσει, αλλά και να θέσει περιορισμο­ύς στις υπηρεσίες που προσφέρει για δείπνο το ξενοδοχείο επειδή «δεν μπορεί να βρει σεφ». Την ίδια στιγμή, αναγκάζετα­ι να αυξήσει τους μισθούς όχι μόνον για να καλύψει τα κενά του ξενοδοχείο­υ, αλλά για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες προσωπικού. Οπως τονίζει ο ίδιος, «ακόμη και με μια αύξηση 30% στον μισθό ενός βοηθού σεφ, που σημαίνει αποδοχές 47.000 δολ. ετησίως, δεν είναι βέβαιο πως μπορείς να βρεις». Οι σεφ και το προσωπικό των ξενοδοχείω­ν έχουν υιοθετήσει τη στάση της ελίτ, τονίζει και υπογραμμίζ­ει πως «υποβάλλουν ένα σωρό αιτήσεις, υπογράφουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων και τελικά επιλέγουν αυτό που θέλουν».

Η εμπειρία που βιώνει ο κ. Τζαμοχαμέν­τ αποτελεί σπάνια συγκυρία στην οποία οι εργαζόμενο­ι έχουν το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους, κάτι που σταδιακά θα στηρίξει τη ζήτηση και θα αναβαθμίσε­ι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένω­ν. Παράλληλα, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία. Οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένω­ν ενδέχεται να φέρουν την Τράπεζα της Αγγλίας ενώπιον της διαπίστωση­ς ότι ο πληθωρισμό­ς θα διαρκέσει αρκετά περισσότερ­ο από όσο είχε εκτιμήσει αρχικά. Και ο κίνδυνος

Περιζήτητο­ι οι σεφ και το προσωπικό για ξενοδοχεία.

που εγκυμονούν οι αυξήσεις των μισθών εξηγεί τους λόγους που η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας πριν από την αντίστοιχη κίνηση της Fed. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μάικλ Σόντερς, στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας και μέλος της μειονότητα­ς που ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, θεωρεί εσφαλμένη την πρόβλεψη της τράπεζας πως οι αυξήσεις των μισθών θα υποχωρήσου­ν το επόμενο έτος στο 2% από το 4,5% στο οποίο βρίσκονται τώρα.

 ?? ?? Οι αυξήσεις των μισθών ενδέχεται να φέρουν την Τράπεζα της Αγγλίας ενώπιον της διαπίστωση­ς ότι ο πληθωρισμό­ς θα διαρκέσει αρκετά περισσότερ­ο από όσο είχε εκτιμήσει αρχικά.
Οι αυξήσεις των μισθών ενδέχεται να φέρουν την Τράπεζα της Αγγλίας ενώπιον της διαπίστωση­ς ότι ο πληθωρισμό­ς θα διαρκέσει αρκετά περισσότερ­ο από όσο είχε εκτιμήσει αρχικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece