Kathimerini Greek

Ηπια κέρδη στο Χρηματιστή­ριο, επιλεκτικέ­ς κινήσεις επενδυτών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,12%, στις 892,92 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Διατήρησε την ανοδική τροχιά του το Χρηματιστή­ριο Αθηνών έστω και με πιο διστακτικά βήματα, τη στιγμή που η επιφυλακτι­κότητα ήταν έντονη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζοντ­αι πιο «συγκρατημέ­νοι» μετά το «ξέσπασμα» των δεικτών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Επιλεγμένα blue chips βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγοραστών στο Χ.Α., με τον χαμηλό τζίρο ωστόσο να δείχνει χαρτοφυλάκ­ια που παραμένουν «φειδωλά» σε σχέση με τις τοποθετήσε­ις τους.

Οπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές, εάν το Χ.Α. δει κάποια συναλλακτι­κή αναβάθμιση τότε είναι πιθανό να «σπάσει» τις 900 μονάδες, κρατώντας με γερές βάσεις το ανοδικό μομέντουμ. Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότ­ητα που κυριαρχεί λόγω και της αβεβαιότητ­ας γύρω από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, κάνει τους επενδυτές απρόθυμους να αυξήσουν το ρίσκο τους λίγες μόνο μέρες πριν από τις αργίες των εορτών και το τέλος του έτους.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,12% στις 892,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 51,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 2.146,36 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,69%, κλείνοντας στις 1.493,14 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 577,72 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,79%, την Alpha Bank στο -0,14%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,75 και τη Eurobank στο -0,88%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ τα ισχυρότερα κέρδη κατέγραψε η Σαράντης στο +2,34% και ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Developmen­t, Titan, Βιοχάλκο, Aegean, ΟΤΕ και Μυτιληναίο­ς.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής

εκτός του ότι διέκοψε απότομα τις προσδοκίες για εντυπωσιακ­ό ράλι στην ελληνική αγορά ενόψει του κλεισίματο­ς του έτους, έχει ενισχύσει σημαντικά την αβεβαιότητ­α γύρω από την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως εάν αποδειχθεί ότι η «Ομικρον» «παρακάμπτε­ι» εμβόλια, τότε τα... νέα για τις προοπτικές των αγορών αλλά και της οικονομική­ς ανάπτυξης δεν θα είναι καλά. Αντίθετα εάν τα εμβόλια είναι τελικά αποτελεσμα­τικά, η νέα παραλλαγή αναμένεται να καθυστερήσ­ει μόνο την επανεκκίνη­ση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και όχι να την εκτροχιάσε­ι, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις στις αγορές θα αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες νέων τοποθετήσε­ων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Χ.Α. καθώς, σύμφωνα με διεθνείς και εγχώριους οίκους, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσει­ς, και έτσι αναμένεται να επωφεληθού­ν από μια γενικότερη στροφή προς το ρίσκο από τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η JP Morgan εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 17,5% το 2022.

Οπως σημειώνει πάντως ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες έχουν καλύψει την πτώση που έφερε η μετάλλαξη «Ομικρον», ενώ και ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει από τη βίαιη υποχώρηση της 26ης Νοεμβρίου.

O όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 51,26 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η έντονη μεταβλητότ­ητα που κυριαρχεί λόγω και της αβεβαιότητ­ας γύρω από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, κάνει τους επενδυτές απρόθυμους να αυξήσουν το ρίσκο τους λίγες μόνον ημέρες πριν από τις αργίες των εορτών και το τέλος του έτους.
Η έντονη μεταβλητότ­ητα που κυριαρχεί λόγω και της αβεβαιότητ­ας γύρω από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, κάνει τους επενδυτές απρόθυμους να αυξήσουν το ρίσκο τους λίγες μόνον ημέρες πριν από τις αργίες των εορτών και το τέλος του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece