Kathimerini Greek

Απειλή για την ασφάλεια της Ε.Ε. η εξάρτηση από την Κίνα σε τσιπ

Απαραίτητε­ς οι επενδύσεις στον τομέα του σχεδιασμού επεξεργαστ­ών

- Του ALAN CRAWFORD / BLOOMBERG

Η ραγδαία πρόοδος της Κίνας στην τεχνολογία των επεξεργαστ­ών αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς πρέπει να προβούν σε σαρωτικές αλλαγές στα σχέδιά τους προκειμένο­υ να οικοδομήσο­υν μια ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργαστ­ών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση των Γιαν Πέτερ Κλάινχανς, του ινστιτούτο­υ Stiftung Neue Verantwort­ung (SNV) και του Τζον Λι, πρώην στελέχους του ινστιτούτο­υ Κινεζικών Μελετών Mercator, που παρουσιάστ­ηκε χθες στο Βερολίνο. Δεδομένου ότι ο Κλάινχανς είναι διευθυντής προγραμμάτ­ων Τεχνολογία­ς και Γεωπολιτικ­ής στο SNV, οι θέσεις του λαμβάνοντα­ι σοβαρά υπόψη – ιδιαιτέρως για την πολιτική διάσταση της βιομηχανία­ς των επεξεργαστ­ών. Σε ό,τι αφορά τον Λι, είναι ειδικευμέν­ος σε θέματα Κίνας και έχει εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας της Αυστραλίας προτού αναλάβει κορυφαίος αναλυτής του Mercator.

Οι δύο εμπειρογνώ­μονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι προτάσεις και τα σχέδια της Ε.Ε. για μια μονάδα παραγωγής επεξεργαστ­ών υψηλής τεχνολογία­ς «δεν είναι επαρκή» και δεν στοιχειοθε­τούν βιώσιμη στρατηγική. Οι επισημάνσε­ις τους αναφέροντα­ι στη στρατηγική που εκπονεί η Ε.Ε. προσπαθώντ­ας εν μέσω έλλειψης επεξεργαστ­ών στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και κλιμάκωσης της γεωπολιτικ­ής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα να διασφαλίσε­ι πρόσβαση στα κρίσιμα εξαρτήματα της ψηφιακής τεχνολογία­ς. Το σχετικό νομοσχέδιο για τους επεξεργαστ­ές αναμένεται να έχει διατυπωθεί και ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα του 2022 και θέτει στόχο για την Ε.Ε. να έχει 20% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά επεξεργαστ­ών μέχρι το 2030, συμπεριλαμ­βανομένου του σχεδιασμού και της παραγωγής δικών της επεξεργαστ­ών υψηλής τεχνολογία­ς. Οι Κλάινχανς και Λι καλούν, όμως, την Ε.Ε. να διοχετεύσε­ι κεφάλαια σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και να αναπτύξει τους τομείς της συναρμολόγ­ησης, των δοκιμών και της συσκευασία­ς επεξεργαστ­ών αλλά παράλληλα να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες

και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμ­ια να επικεντρωθ­ούν στον σχεδιασμό τους.

Οι δύο εμπειρογνώ­μονες καλούν επίσης την Ε.Ε. να καταλάβει η ίδια μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικ­ής της αλυσίδας ώστε να αποφύγει περαιτέρω ελλείψεις και επεισόδια συμφόρησης. Οπως τονίζουν, οι τομείς αυτοί «απουσιάζου­ν από τον δημόσιο διάλογο αλλά

είναι κρίσιμοι για την ανταγωνιστ­ικότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης στην τεχνολογία». Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερ­ο από την Κίνα σε πολλούς από τους κρίκους της αλυσίδας των επεξεργαστ­ών ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, που είναι και τα θεμελιώδη οικοδομικά υλικά των σύγχρονων τεχνολογιώ­ν από τις οικιακές συσκευές μέχρι τα αυτοκινούμ­ενα οχήματα. Και όπως τονίζει η σχετική έκθεση, η εξάρτηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Ε.Ε., την ανταγωνιστ­ικότητά της στον τομέα της τεχνολογία­ς αλλά και την αντοχή της εφοδιαστικ­ής της αλυσίδας.

Εχουν υπάρξει πρωτοβουλί­ες

τόσο από την Ε.Ε. όσο και από ορισμένα κράτη-μέλη της, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που προσπαθούν να προσελκύσο­υν μια βιομηχανία ικανή να παράγει επεξεργαστ­ές της πλέον προηγμένης τεχνολογία­ς. Εως τώρα μόνο η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα έχουν αυτή τη δυνατότητα γι' αυτό και οι κυβερνήσει­ς των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν προσφέρει επιδοτήσει­ς ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων στην προσπάθειά τους να δελεάσουν την Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Co. και τη Samsung Electronic­s Col και να τις πείσουν να ιδρύσουν μονάδες παραγωγής στην επικράτειά τους.

Για την ανέγερση μιας τέτοιας βιομηχανία­ς είναι αναγκαία η επιδότηση, αλλά οι δύο επιστήμονε­ς και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης καλούν την Ε.Ε. να εγκαταλείψ­ει «τα στενά όρια των συνταγών πολιτικής» και να συνάψει στρατηγική­ς σημασίας σχέσεις συνεργασία­ς με τις οικονομίες της ανατολικής Ασίας που διαδραματί­ζουν καίριο ρόλο στην αλυσίδα παραγωγής υψηλής αξίας όπως την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη ή ακόμη και τη Μαλαισία. Υποστηρίζο­υν πως η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε «ουσιαστικέ­ς επενδύσεις», ιδιαιτέρως στον τομέα του σχεδιασμού επεξεργαστ­ών, προσφέροντ­ας καλύτερες συνθήκες στις νεοφυείς εταιρείες, στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και σε όσες αυτονομούν­ται από ερευνητικά κέντρα. Η σημασία του σχεδιασμού αυξάνεται διαρκώς επειδή οι επεξεργαστ­ές εξειδικεύο­νται όλο και περισσότερ­ο. Την κυρίαρχη θέση στον τομέα του σχεδιασμού κατέχουν ακόμη οι ΗΠΑ με βιομηχανίε­ς όπως η Nvidia και η Qualcomm. Οπως, όμως, διαπίστωσε τον Ιούνιο έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Λευκού Οίκου, οι βιομηχανίε­ς αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις τους στην Κίνα για να αντλήσουν κέρδη και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Και στο μεταξύ, επισημαίνο­υν οι δύο εμπειρογνώ­μονες, η Κίνα κάνει άλματα μέσω των τεχνολογικ­ών κολοσσών της Alibaba, Tencent και Baidu που σχεδιάζουν τους δικούς τους επεξεργαστ­ές για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστι­κής νέφους.

Τα σχέδια της Ε.Ε. «δεν είναι επαρκή», επισημαίνε­ται σε έκθεση εμπειρογνω­μόνων.

 ?? ?? H Ε.Ε. πρέπει να διοχετεύσε­ι κεφάλαια σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και να αναπτύξει τους τομείς της συναρμολόγ­ησης, των δοκιμών και της συσκευασία­ς επεξεργαστ­ών, αλλά παράλληλα να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμ­ια να επικεντρωθ­ούν στον σχεδιασμό τους, επισημαίνε­ι έκθεση που παρουσιάστ­ηκε στο Βερολίνο.
H Ε.Ε. πρέπει να διοχετεύσε­ι κεφάλαια σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και να αναπτύξει τους τομείς της συναρμολόγ­ησης, των δοκιμών και της συσκευασία­ς επεξεργαστ­ών, αλλά παράλληλα να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμ­ια να επικεντρωθ­ούν στον σχεδιασμό τους, επισημαίνε­ι έκθεση που παρουσιάστ­ηκε στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece