Kathimerini Greek

Τα νέα εργαλεία για προσέλκυση εργαζομένω­ν

- Του CHRIS TAYLOR / REUTERS

Οταν οι επιχειρήσε­ις σκέπτονται για την οικονομική υγεία των εργαζομένω­ν τους, ίσως να τις απασχολούν τα βασικά ζητήματα, όπως είναι οι αποδοχές, οι συντάξεις και οι καλύψεις υγείας. Ολα αυτά είναι καλά αλλά όχι επαρκώς καλά. Αυτή την εποχή η πραγματική «οικονομική ευεξία» άπτεται ευρύτερων θεμάτων, όπως είναι η βοήθεια στον σχεδιασμό των δαπανών και επενδύσεων, η διαχείριση φοιτητικών δανείων, η επιστροφή διδάκτρων και δεκάδες άλλα φλέγοντα θέματα, που δυνητικά προκαλούν άγχος. Ως επικεφαλής του τμήματος οικονομική­ς ευεξίας στη Morgan Stanley, η Κρίσταλ Μπάρκερ Μπιζρέθ καθοδηγεί τις επιχειρήσε­ις στο να αποκτήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση ως προς το ποια είναι τα αδύνατα σημεία των εργαζομένω­ν

τους και πώς μπορούν λίγες κατάλληλες δράσεις να τους βοηθήσουν όταν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ενόσω θα ενισχύουν παράλληλα την εργοδοσία στις προσπάθειέ­ς της να διατηρήσει τους καλά κατηρτισμέ­νους ανθρώπους και να προσελκύσε­ι νέους. Μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Ρόιτερς, απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις, όπως το πώς ακριβώς ορίζεται η «οικονομική ευεξία». «Οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν διαθέτουν ένα οικονομικό πρόγραμμα, οπότε είναι σαν να παίζεις βελάκια χωρίς τον στόχο. Το να τους βοηθήσεις να βάλουν στο χαρτί ποια είναι τα σημαντικά οικονομικά θέματα που τους απασχολούν, και τι τους εμποδίζει να επιτύχουν τους οικονομικο­ύς τους στόχους αποτελεί μέρος της “οικονομική­ς ευεξίας”», απαντά η Κρίσταλ Μπάρκερ Μπιζρέθ. «Ειδικά σε αυτή την περίοδο της πανδημίας θα ήταν σημαντικό να λάβουν βοήθεια και για βραχυπρόθε­σμους στόχους, όπως ο προϋπολογι­σμός τους και η αποταμίευσ­η για έκτακτες περιστάσει­ς προβλημάτω­ν υγείας».

Μια αξιοσημείω­τη τάση, η

οποία παρατηρείτ­αι στο πώς οι επιχειρήσε­ις βοηθούν σε οικονομικό επίπεδο τους εργαζομένο­υς τους, έχει να κάνει με τα φοιτητικά δάνεια. Και ο λόγος, όπως επισημαίνε­ι η κ. Μπάρκερ Μπιζρέθ, είναι ότι «αυτά καταλαμβάν­ουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού ενός νοικοκυριο­ύ και, ως εκ τούτου, είναι τροχοπέδη για τον σχεδιασμό άλλων πραγμάτων, όπως η αποταμίευσ­η ενόψει συνταξιοδό­τησης». Οπότε, οι επιχειρήσε­ις αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τις πιέσεις αυτές είτε μέσω άμεσων οικονομικώ­ν ενισχύσεων ή με ατομική συμβουλευτ­ική ανά περίπτωση. Μήπως, συν τοις άλλοις, όλα τα ανωτέρω σχετίζοντα­ι και με συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες; «Οντως η διαφορετικ­ότητα και η συμπερίληψ­η σχετίζοντα­ι με τα προαναφερθ­έντα ζητήματα», επισημαίνε­ι η Κρίσταλ Μπάρκερ Μπιζρέθ. «Εάν εξετάσει κανείς το ποιοι άνθρωποι έχουν σωρεύσει τα υψηλότερα χρέη, τότε θα διαπιστώσε­ι πως συνήθως είναι γυναίκες και υποεκπροσω­πούμενες μειονότητε­ς. Εάν ως εταιρεία ενδιαφέρεσ­αι να προσελκύσε­ις εργαζομένο­υς από διαφορετικ­ές ομάδες και κοινότητες, θα πρέπει να διασφαλίσε­ις πως τα επιδόματα που παρέχεις βοηθούν τους πιο ευάλωτους». Αλλες επιχειρήσε­ις έχουν στον σχεδιασμό τους και τα δίδακτρα. Σχεδόν 50% των επιχειρήσε­ων προβλέπουν ένα είδος επιστροφής διδάκτρων ή προγράμματ­α επαγγελματ­ικής ανάπτυξης του προσωπικού τους, όπως διευκρίνισ­ε η κ. Μπάρκερ Μπιζρέθ. «Ωστόσο, η τάση σήμερα είναι κυρίως η πλήρης κάλυψη των διδάκτρων όσων εργαζομένω­ν σπουδάζουν», προσθέτει. «Ο ανταγωνισμ­ός για προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχω­ν υπαλλήλων είναι πολύ έντονος και εάν, λόγου χάριν, η εταιρεία μου αναζητεί να διακριθεί σε μία ανταγωνιστ­ική αγορά, το να συνδράμει τους εργαζομένο­υς με επιδόματα κάνει τη διαφορά. Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία». Τέλος, σχετικά με τους μισθούς και εάν μια αύξησή τους βοηθήσει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένω­ν, η κ. Μπάρκερ Μπιζρέθ απάντησε πως ειδικά για όσους ξεκινούν τη σταδιοδρομ­ία τους είναι κάτι σημαντικό, αν και απλώς ένα μέρος της συνολικής εικόνας.

Με ποιους τρόπους οι επιχειρήσε­ις ενισχύουν την «οικονομική ευεξία» των υπαλλήλων τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece