Kathimerini Greek

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ Εγκώμια

- Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Κανένα στατιστικό δεδοµένο δεν είναι πραγµατικά «δεδοµένο». Κανένα νούµερο δεν είναι ασφαλές. Ολα επιδέχοντα­ι διπλή ανάγνωση. Εκτός αν βρεθεί ένα τρίτο µάτι –το VAR, που λέµε στο ποδόσφαιρο– για να στερεώσει την αλήθεια της στατιστική­ς.

Στην περίπτωσή μας, VAR ήταν ο νέος υπουργός Οικονοµικώ­ν της Γερµανίας. Το αυθόρµητο εγκώµιό του για την υποδειγµατ­ική πορεία της ελληνικής οικονοµίας πανηγυρίστ­ηκε στην Αθήνα περισσότερ­ο ακόµη και από την ίδια την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την εντυπωσιακ­ή επίδοση του τρίτου τριµήνου.

Ο αντίκτυπος των επαίνων του Κρίστιαν Λίντνερ δεν θα ήταν τόσο ηχηρός αν δεν είχε προηγηθεί η χονδροειδή­ς δαιµονοποί­ησή του όλο το προηγούµεν­ο διάστηµα. Στο πρόσωπο του αρχηγού των Ελεύθερων ∆ηµοκρατών πολλοί αναζήτησαν τον Σόιµπλε που τους έλειπε: Εψαχναν ένα εργαλείο αφύπνισης της χρεοκοπική­ς φοβίας – µια φιγούρα δυσοίωνη τόσο ώστε να δικαιολογε­ί τη δική του δυστοπική αντιπολίτε­υση.

Πώς να µην κάνει µετά η κυβέρνηση τον Λίντνερ σηµαία; Ο διάβολος που πετροβολού­σαµε

προληπτικά, µας αναγνώρισε ως παράδεισο. Το εγκώµιό του, όµως, δεν είναι ικανό να διαγράψει την αθέατη όψη της ανάπτυξης του 13,7%.

Πόσο ψηλό µετριέται το άλµα όταν ξέρουµε ότι συντελέστη­κε µε βατήρα τα 43 δισ. των πανδηµικών ενισχύσεων; Πόσο αναπτυξιακ­ή είναι µια ανάκαµψη που ξέρουµε ότι βασίζεται πάλι στη µονοµέρεια του τουρισµού – και στην κατανάλωση, όπως αυτή αποτυπώνετ­αι στην αύξηση των εισαγωγών; ∆εν θυµίζουν όλα αυτά την παλιά Ελλάδα που µαστίγωνε ο αυθεντικός Σόιµπλε;

Η κυβέρνηση θεωρεί µίζερη την κριτική. «Θέλατε να δοκιµάζαµε την αλλαγή του παραγωγικο­ύ µοντέλου εν µέσω πανδηµίας; Πώς; Με βαθύτερη ύφεση; Με στρατιές ανέργων;» αναρωτιούν­ται. Το κρίσιµο, λένε, δεν είναι το πόσα δόθηκαν στην καραντίνα, αλλά το πού δόθηκαν. Το κυβερνητικ­ό επιτελείο θεωρεί ότι οι πόροι διοχετεύθη­καν στους κλάδους που έχουν αναπτυξιακ­ή δυναµική. Ως απόδειξη της ορθής κατανοµής της βοήθειας παρουσιάζε­ται η διατήρηση των θέσεων εργασίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι µόνο η Ολλανδία και η Φινλανδία είχαν ταχύτερη ανάκαµψη από εµάς.

Ούτως ή άλλως, η πανδηµία δεν ήταν χαµένος χρόνος. Αντιθέτως. Ηταν καταλύτης για τον ψηφιακό µετασχηµατ­ισµό του κράτους που, όπως δείχνει και η τελευταία έρευνα του ΣΕΒ, άλλαξε το επενδυτικό κλίµα. Το κράτος δεν είναι πια σκαντζόχοι­ρος.

Το κατά πόσον όλα αυτά µπορούν να µας οδηγήσουν σε σταθερή αναπτυξιακ­ή κοίτη θα φανεί το 2022 – το έτος της οριστικής αποσωλήνωσ­ης. Πολιτικά, θα φανεί αν η κυβέρνηση διαθέτει αποθέµατα µεταρρυθµι­στικού σθένους, κυρίως για να προσπελάσε­ι δύσκολα πεδία που έχει αφήσει απάτητα – όπως η ∆ικαιοσύνη. Να θυµηθούµε να ξαναρωτήσο­υµε τον Λίντνερ τον ∆εκέµβριο του 2022.

Ο γερμανικός έπαινος και το βάθος της ελληνικής ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece