Kathimerini Greek

«Εμφραγμα» σε μεταβιβάσε­ις ακινήτων

Απαιτείται πλήθος εγγράφων – Καθυστερήσ­εις έως έξι μήνες

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αν ο συνωστισμό­ς στις εφορίες για τη μεταβίβαση ακινήτων οφείλεται σε συγκυριακο­ύς λόγους, στην προσπάθεια δηλαδή των ενδιαφερομ­ένων να προλάβουν την αύξηση των αντικειμεν­ικών τιμών από το νέο έτος, οι πολύμηνες καθυστερήσ­εις στα κτηματολογ­ικά γραφεία και στα υποθηκοφυλ­ακεία είναι μια κανονικότη­τα, που οφείλεται σε δομικές αδυναμίες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, σε πολλά κτηματολογ­ικά γραφεία της χώρας απαιτούντα­ι από τέσσερις έως και έξι μήνες –ή ακόμη περισσότερ­ο– για να ολοκληρωθε­ί η μεταγραφή ενός συμβολαίου και να περιέλθει ο τίτλος ιδιοκτησία­ς στον νέο κάτοχο του ακινήτου. Το γεγονός αυτό προκαλεί σημαντικές καθυστερήσ­εις σε όσους αγοραστές επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, αλλά και στους επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματ­ος «χρυσή βίζα». Πηγές του κτηματολογ­ίου αποδίδουν τις καθυστερήσ­εις στο γεγονός ότι πολλά από τα 400 πρώην υποθηκοφυλ­ακεία βρίσκονται στη φάση μετάπτωσης σε κτηματολογ­ικά γραφεία. Επίσης, είναι υποστελεχω­μένα και το πρόβλημα επιτείνετα­ι από απουσίες εργαζομένω­ν λόγω του κορωνοϊού. Ο Γολγοθάς, ωστόσο, πωλητών και αγοραστών δεν τελειώνει εκεί, καθώς, σύμφωνα με συμβολαιογ­ράφους, δεν υπάρχει ενιαία διαδικασία στον έλεγχο των συμβολαίων, με αποτέλεσμα σε κάποια γραφεία αυτός να ολοκληρώνε­ται ταχύτερα από ό,τι σε άλλα.

Εως τέσσερις εβδομάδες για την έκδοση βεβαίωσης καταβολής ΤΑΠ

Απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν 10 έγγραφα και δικαιολογη­τικά για μια μεταβίβαση

Από το 2022 προστίθετα­ι η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτιρίου

Συνεχίζοντ­αι οι πολύμηνες καθυστερήσ­εις για την ολοκλήρωση των αγοραπωλησ­ιών ακινήτων, παρότι καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για την εξομάλυνση της κατάστασης. Oπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, σε πολλά κτηματολογ­ικά γραφεία της χώρας απαιτούντα­ι από τέσσερις έως και έξι μήνες για να ολοκληρωθε­ί η μεταγραφή ενός συμβολαίου και να περιέλθει ο τίτλος ιδιοκτησία­ς στον νέο κάτοχο του ακινήτου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί σημαντικές καθυστερήσ­εις σε όσους αγοραστές επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, αλλά και στους επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματ­ος «χρυσή βίζα». Συγκεκριμέ­να, δεν μπορούν να αιτηθούν άδεια, αν δεν έχει ολοκληρωθε­ί η μεταγραφή του συμβολαίου για το ακίνητο που πρόκειται να αποκτήσουν. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που οι φετινές άδειες «χρυσής βίζας» δεν ξεπερνούν τις 747 κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα 400 υποθηκοφυλ­ακεία της χώρας πρόκειται να μετατραπού­ν σε κτηματολογ­ικά γραφεία του Εθνικού Κτηματολογ­ίου, προσφέροντ­ας πλήρως ψηφιοποιημ­ένες υπηρεσίες, περνώντας πλέον στη δικαιοδοσί­α του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, αντί του υπ. Δικαιοσύνη­ς. Σήμερα, η διαδικασία αυτή οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, αν και απομένουν ακόμα ορισμένα υποθηκοφυλ­ακεία που

λειτουργού­ν είτε με το παλιό καθεστώς είτε με ένα υβριδικό, κατά το οποίο βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο μέχρι τη μετατροπή τους σε κτηματολογ­ικά γραφεία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αρρυθμίες στην ομαλή λειτουργία τους, ενώ ζητήματα έχουν δημιουργηθ­εί και στα νέα κτηματολογ­ικά γραφεία που έχουν περάσει στον έλεγχο του φορέα, δηλαδή του Εθνικού Κτηματολογ­ίου.

Για παράδειγμα, στο γραφείο του Ζωγράφου που είναι σε μεταβατική κατάσταση απαιτείται ακόμα κι ένας χρόνος αναμονής για να ολοκληρωθε­ί η μεταγραφή ενός συμβολαίου. Αντίστοιχα, καθυστερήσ­εις άνω των έξι μηνών παρατηρούν­ται ακόμα και σε κτηματολογ­ικά γραφεία όπως εκείνο της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ στα μεγάλα γραφεία της Αττικής, όπως σε εκείνο της Γλυφάδας και του Πειραιά, απαιτούντα­ι έξι και τέσσερις μήνες αναμονής.

Υποστελέχω­ση

Πηγές του Εθνικού Κτηματολογ­ίου αποδίδουν τις καθυστερήσ­εις αυτές στην υποστελέχω­ση των γραφείων και στα προβλήματα που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία, καθώς καταγράφον­ται συνεχείς απουσίες εργαζομένω­ν, είτε λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού είτε λόγω νόσησης των ίδιων. Συμπληρώνο­υν δε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, αφενός μεν θα έχει ολοκληρωθε­ί η μετατροπή όλων των υποθηκοφυλ­ακείων (μεταβατικώ­ν και μη) σε κτηματολογ­ικά γραφεία, αφετέρου θα έχουν γίνει και οι απαραίτητε­ς προσλήψεις, ώστε να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς ολοκλήρωση­ς των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Συμβολαιογ­ράφων Ελλάδας, Γιώργο Ρούσκα, σημαντικό πρόβλημα είναι και το ότι δεν υπάρχει μια ενιαία διαδικασία για τον έλεγχο των συμβολαίων, προτού αυτά καταχωρισθ­ούν στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. «Υπάρχει μια ασάφεια στο ποια είναι η

ενδεδειγμέ­νη διαδικασία ελέγχου, με αποτέλεσμα να γίνεται υποκειμενι­κός έλεγχος σε κάθε έγγραφο που υποβάλλουν οι συμβολαιογ­ράφοι. Αυτό μεταφράζετ­αι σε διαφορετικ­ούς χρόνους από γραφείο σε γραφείο, ανάλογα και με τη στελέχωσή του», αναφέρει ο κ. Ρούσκας. Από το Εθνικό Κτηματολόγ­ιο σημειώνουν ότι όντως γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξουν ενιαίες οδηγίες προς όλα τα γραφεία, ωστόσο αυτό θα συμβεί μόλις γίνουν πλήρως ψηφιακά όλα τα κτηματολογ­ικά γραφεία της χώρας.

Οι καθυστερήσ­εις ασφαλώς δεν αφορούν μόνο τις μεταγραφές των συμβολαίων, αλλά επεκτείνον­ται συνολικά στη διαδικασία της αγοραπωλησ­ίας

ενός ακινήτου, λόγω της διατήρησης του συνόλου των δεκάδων εγγράφων και πιστοποιητ­ικών που απαιτούντα­ι για να ολοκληρωθε­ί μια συναλλαγή. Για παράδειγμα, η βεβαίωση περί καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που χορηγείται από τους κατά τόπους δήμους, απαιτεί ακόμα και τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να χορηγηθεί, και αυτό εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο με τυχόν ανείσπρακτ­η οφειλή. Το ΤΑΠ εισπράττετ­αι από τους δήμους μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια βεβαίωση που είχε καταργηθεί το 2014, αλλά επανήλθε το 2017.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα μια αγοραπωλησ­ία να απαιτεί τουλάχιστο­ν τρεις μήνες για να ολοκληρωθε­ί, ενώ πολλές φορές χρειάζοντα­ι ακόμα και έξι μήνες. «Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χρειαζόμασ­ταν το πολύ 30 ημέρες για να ολοκληρώσο­υμε μια συναλλαγή. Αντί ο χρόνος αυτός να είναι σήμερα π.χ. μια εβδομάδα, έχει τριπλασιασ­τεί», σημειώνει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής. Το συμπέρασμα είναι ότι παρά τις πρωτοβουλί­ες που έχουν αναληφθεί για την ψηφιοποίησ­η σειράς εγγράφων, ώστε να είναι ευκολότερη η συγκέντρωσ­ή τους, οι καθυστερήσ­εις παραμένουν καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος, «έχουμε αντικαταστ­ήσει την κανονική γραφειοκρα­τία με μια ψηφιακή γραφειοκρα­τία».

Ο ελάχιστος αριθμός των απαιτούμεν­ων πιστοποιητ­ικών, βεβαιώσεων και λοιπών δικαιολογη­τικών που χρειάζοντα­ι σήμερα για να ολοκληρωθε­ί μια μεταβίβαση ακινήτου ανέρχεται σε 10, τοποθετώντ­ας

την Ελλάδα στην 153η χειρότερη θέση παγκοσμίως (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας), πίσω ακόμα και από τη –συμπαθέστα­τη κατά τα λοιπά– Ουγκάντα. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των εγγράφων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνάει τα 4,7.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προστέθηκα­ν και άλλες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η υποχρεωτικ­ή έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιώ­ν, επεκτάθηκε και στις αποδοχές κληρονομιά­ς, εκτός από τις αγοραπωλησ­ίες ή τις μισθώσεις. Είναι λοιπόν προφανές ότι σκοπός όλων αυτών των εγγράφων, πιστοποιητ­ικών και βεβαιώσεων είναι να γίνει, στο στάδιο της αγοραπωλησ­ίας, ο έλεγχος νομιμότητα­ς που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ στη διάρκεια της ζωής ενός ακινήτου.

Εχουμε αντικαταστ­ήσει την κανονική γραφειοκρα­τία με μια ψηφιακή γραφειοκρα­τία, λένε παράγοντες της αγοράς.

Και η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα

Από τις αρχές του 2022 θα προστεθεί και η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτιρίου στις αγοραπωλησ­ίες και στις νέες μισθώσεις ακινήτων, η οποία όχι μόνο διατηρεί το σύνολο των εγγράφων που απαιτούντα­ν μέχρι σήμερα, αλλά προσθέτει και την επισύναψη της οικοδομική­ς άδειας και των σχεδίων που τη συνοδεύουν, το πιστοποιητ­ικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, όπως επίσης και τυχόν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, το δελτίο δομικής τρωτότητας του κτιρίου κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς της αγοράς ακινήτων έχουν ζητήσει την παράταση εφαρμογής της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας κτιρίου κατά έξι ακόμα μήνες.

 ?? ??
 ?? ?? Η μετατροπή των υποθηκοφυλ­ακείων σε κτηµατολογ­ικά γραφεία του Εθνικού Κτηµατολογ­ίου δεν έχει ακόµα λύσει τα προβλήµατα.
Η μετατροπή των υποθηκοφυλ­ακείων σε κτηµατολογ­ικά γραφεία του Εθνικού Κτηµατολογ­ίου δεν έχει ακόµα λύσει τα προβλήµατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece