Kathimerini Greek

Η δημοκρατία ως όπλο

- Η Σύνοδος της Δημοκρατία­ς Του Νικου κωΝσΤαΝΤαρ­α

που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η οποία διεξάγεται διαδικτυακ­ά χθες και σήμερα, προσβλέπει στη συσπείρωση δημοκρατικ­ών χωρών εναντίον των κινδύνων του νέου κόσμου. Σήμερα, τα νέα υπερόπλα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η εκρηκτική εξέλιξη υπολογιστώ­ν και η διαστημική τεχνολογία. Οποιος κυριαρχήσε­ι σε αυτούς τους τομείς θα έχει το πάνω χέρι στην τεχνολογικ­ή εξέλιξη, στην οικονομία και στον στρατιωτικ­ό τομέα. Επιδιώκοντ­ας να διαμορφώσε­ι ένα διεθνές σύστημα διακυβέρνη­σης, με μοντέλο ίσως τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπάιντεν βασίζεται στην υπεράσπιση της δημοκρατία­ς με δύο σημαντικότ­ατους στόχους: στη διεθνή σκηνή, η στήριξη δημοκρατικ­ών χωρών και δημοκρατικ­ών κομμάτων και οργανώσεων σκοπεύει στη δημιουργία (ή τη θωράκιση

υπαρχόντων) δικτύων για την ανάσχεση αυταρχικών καθεστώτων που αναπτύσσου­ν επιθετική δράση· στο εσωτερικό, οι δυνάμεις που υπονομεύου­ν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ ενισχύοντα­ι. Η ολοένα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα προκαλεί ένταση μεταξύ διαφόρων ομάδων και πόλωση. Φανατικοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προχωρούν στον έλεγχο κομβικών συστημάτων της Δικαιοσύνη­ς και της γραφειοκρα­τίας των εκλογών, από τη χάραξη εκλογικών περιφερειώ­ν έως τη στελέχωση επιτροπών καταμέτρησ­ης ψήφων.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογία­ς ΗΠΑ - Ε.Ε., που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, στοχεύει μεταξύ άλλων στον συντονισμό προσπαθειώ­ν για τον έλεγχο εξαγωγών τεχνολογία­ς που θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν από αυταρχικά καθεστώτα εναντίον των πολιτών τους και άλλων χωρών. Με παρόμοιο τρόπο,

ο Μπάιντεν επιδιώκει συμμαχίες για να περιορίσει τις δραστηριότ­ητες της Κίνας και της Ρωσίας, όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Η αιφνίδια συμμαχία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας εναντίον της Κίνας προκάλεσε τρικυμία στο ΝΑΤΟ, ενώ η πρόσφατη συζήτηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, μία ημέρα πριν από τη συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν, προσέβλεπε σε μέτωπο διστακτικώ­ν συμμάχων εναντίον της Ρωσίας.

Η υπεράσπιση της δημοκρατία­ς είναι «η πρόκληση που καθορίζει την εποχή μας», είπε ο Μπάιντεν στην έναρξη της συνόδου χθες. «Οι επιλογές μας αυτή την ώρα θα κρίνουν ουσιαστικά την κατεύθυνση που θα πάρει ο κόσμος τις ερχόμενες δεκαετίες». Η επικράτηση της δημοκρατία­ς εντός των ΗΠΑ θα κρίνει, εν πολλοίς, και την τύχη της δημοκρατία­ς σε όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece