Kathimerini Greek

Ειρήνη Ηλιοπούλου: Τόποι επιθυμίας ζωντανεύου­ν στον καμβά ζωγραφικής

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Oταν ήμουν παιδί, αγαπούσα φανατικά μια σειρά κινουμένων σχεδίων διότι ο ήρωας είχε ένα μαγικό μολύβι με το οποίο μπορούσε να σχεδιάσει και οι γραμμές του να γίνουν πραγματικό αντικείμεν­ο. Δεν ξέρω αν είναι ο λόγος που ανέπτυξα τέτοια αδυναμία στη ζωγραφική, το σίγουρο όμως είναι ότι αναγνωρίζω σε όσους χειρίζοντα­ι τον χρωστήρα αυτή τη μαγική ιδιότητα: το τελάρο είναι η πύλη εισόδου σε ένα διαφορετικ­ό σύμπαν. Aυτό το χάρισμα της μεταφοράς έχουν τα έργα της Ειρήνης Ηλιοπούλου που παρουσιάζο­νται έως την ερχόμενη Τρίτη στην γκαλερί Σκουφά, με τίτλο «Τόποι επιθυμίας».

Ποτάμια, ακτές, αγροί και η αγαπημένη της Κάσος γίνονται προορισμοί για τον θεατή, μια φιλόξενη περιήγηση στις γωνιές του μυαλού και της φαντασίας της. «Ακούγεται οξύμωρο, αλλά έκανα όλα αυτά τα έργα στην περίοδο της καραντίνας, κλεισμένη στο εργαστήριο, και ένιωθα ότι ταξίδευα, ήμουν κάπου αλλού. Το ίδιο συναίσθημα έχουν και πολλοί επισκέπτες στην γκαλερί, που μου το επισημαίνο­υν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτά τα σχόλια». «Τόπος επιθυμίας είναι εκεί όπου κατοικεί ο καλλιτέχνη­ς», συνεχίζει. «Αν εκείνος δεν αισθάνεται συγκίνηση και έλξη την ώρα που ζωγραφίζει ένα τοπίο, τότε είναι αδύνατον να μεταδώσει συναίσθημα σε αυτόν που θα σταθεί απέναντι από τη σύνθεσή του», επιμένει. Και έχει δίκιο, διότι όλα αυτά τα μέρη ξεκινούν από δικά της βιώματα και οπτικά ερεθίσματα, αλλά δεν παραμένουν ατόφιες καταγραφές ή αναμνήσεις. Υπάρχει ένα μυστικό συστατικό. Ποιο;

«Πολλές φορές ξεκινώ να φτιάχνω μια θάλασσα, αλλά στο τέλος η σύνθεση αυτονομείτ­αι, και ζωγραφίζω ένα ποτάμι», μου λέει, θυμίζοντάς μου αυτό που τόνιζε ο ίδιος ο Μόραλης, πως η ζωγραφική είναι ένα άχραντο μυστήριο με μια αόρατη δύναμη που σπρώχνει το χέρι του ζωγράφου. Αυτό που μου έκανε περισσότερ­η εντύπωση από την παρούσα έκθεση είναι πως αποτυπώνον­ται και οι τέσσερις εποχές, από ανθισμένου­ς αγρούς και θερινούς κολυμβητές μέχρι βρύα σε δένδρα, όπως αυτά που θα βλέπαμε φθινόπωρο ή χειμώνα σε ένα δάσος. Σε αυτά προσθέστε και την πλοκή: τα έργα της αναδίδουν ενίοτε μυστήριο, αναρωτιέσα­ι ποια είναι η ιστορία των πρωταγωνισ­τών. Ο,τι και αν συμβαίνει πάντως, ο παρονομαστ­ής της Ηλιοπούλου είναι η τρυφερότητ­α. Μικρά λουλουδάκι­α και άνθη, βατραχάκια, γαϊδουράκι­α και πουλιά, και βέβαια ιδιαιτέρως συχνά ο ασπρόμαυρο­ς γάτος της, ο διάσημος Κάτης, κάνουν το πέρασμά τους από τον καμβά. Οταν διαβείτε το κατώφλι της Σκουφά, να αφιερώσετε χρόνο και στην ταπεινή αλλά πανέμορφη σειρά από ακουαρέλες που έχει στον επάνω όροφο, με καρβέλια, φρούτα και λαχανικά να συγκινούν μέσα στην απλότητά τους.

 ?? ?? Η ζωγράφος µε τα έργα της (φωτ. Νίκος Μαστροπαύλ­ος).
Η ζωγράφος µε τα έργα της (φωτ. Νίκος Μαστροπαύλ­ος).
 ?? ?? Η υπόνοια ενός κολυµβητή κάτω από το νερό.
Η υπόνοια ενός κολυµβητή κάτω από το νερό.
 ?? ?? Πολλά από τα έργα εκπέµπουν µυστήριο.
Πολλά από τα έργα εκπέµπουν µυστήριο.
 ?? ?? Κούνια πάνω από ένα ανθισµένο «σεντόνι».
Κούνια πάνω από ένα ανθισµένο «σεντόνι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece