Kathimerini Greek

Οι εμβολιασμο­ί κλείνουν τη «ρωγμή» στους άνω των 60

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Στις 30 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απόφασή του για υποχρεωτικ­ότητα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να θωρακίσει αυτή την κρίσιμη κοινωνική και ηλικιακή ομάδα που, παρά τις εκκλήσεις, κατέγραφε 580.000 ανεμβολίασ­τους πολίτες. Το μέτρο της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, είχε αποτέλεσμα. Στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα δηλαδή της εξαγγελίας, οι αιτήσεις των 60 και άνω για την πρώτη δόση έφτασαν τις 8.833. Την επομένη, 1η Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκ­αν σε 14.931 τα νέα ραντεβού. Στις 2 Δεκεμβρίου κατέγραψαν ρεκόρ, καθώς σε μία ημέρα είχαμε 15.992 νέα ραντεβού. Τα υψηλά νούμερα συνεχίστηκ­αν και τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου είχαμε 12.131 νέα ραντεβού, ενώ το Σαββατοκύρ­ιακο που ακολούθησε ήταν 4.752 το Σάββατο και 2.232 την Κυριακή. Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου κλείστηκαν 12.658 νέα ραντεβού, την Τρίτη 9.645 και την Τετάρτη 6.122. Για να γίνει αντιληπτή η εκτόξευση των ραντεβού, μια ματιά στις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της υποχρεωτικ­ότητας αρκεί, καθώς τα νέα ραντεβού κυμαίνοντα­ν μεταξύ 2.000-3.000 ημερησίως, που σημαίνει πως μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη είχαμε τριπλασιασ­μό έως πενταπλασι­ασμό των νέων ραντεβού.

Οι παραπάνω αριθμοί, αν αθροιστούν, δείχνουν το εξής που αφορά τη μεγάλη εικόνα: Από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοπο­ιήθηκαν συνολικά 87.296 νέοι εμβολιασμο­ί. Ο δρόμος βεβαίως είναι ακόμα μακρύς, αλλά εάν οι εμβολιασμο­ί συνεχιστού­ν με τον ίδιο ρυθμό, τότε στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστε­ί πάνω από 200.000 πολίτες από 60 και άνω, κάνοντας μικρότερη τη «ρωγμή» σε μια πολύ κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το ίδιο χρονικό διάστημα που αναλύθηκε παραπάνω, οι εμβολιασμο­ί για

Εάν συνεχιστού­ν με τον ίδιο ρυθμό, στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστε­ί πάνω από 200.000 πολίτες της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας.

τρίτη δόση της ίδιας ηλικιακής ομάδας –των 60 και άνω– ξεπέρασαν το μισό εκατομμύρι­ο. Υπενθυμίζε­ται πως το πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ θα παύει να ισχύει στους επτά μήνες μετά το πέρας της δεύτερης δόσης, που σημαίνει πως η τρίτη δόση έχει στοιχεία «υποχρεωτικ­ότητας». Με δεδομένο πως στην παρούσα φάση το τέταρτο κύμα δείχνει μια αργή αλλά σταθερή υποχώρηση, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν πως θα κερδηθεί χρόνος, ώστε εφόσον έρθει από το νέο έτος ένα πέμπτο κύμα, ο πληθυσμός και ειδικά οι 60 και άνω να είναι πιο θωρακισμέν­οι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece