Kathimerini Greek

Ζει και βασιλεύει η διαφθορά, λέει η κοινή γνώμη

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μεγάλη και εν πολλοίς ατιμώρητη παραμένει η διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία υπάρχει και διαιωνίζετ­αι κυρίως λόγω του πολιτικού συστήματος και των πελατειακώ­ν σχέσεων των κομμάτων. Αυτό αποτελεί το γενικό συμπέρασμα της έρευνας της κοινής γνώμης για τη διαφθορά που πραγματοπο­ίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), θεσμό τον οποίο πάντως οι πολίτες εμπιστεύον­ται σημαντικά για τη διαλεύκανσ­η περιστατικ­ών διαφθοράς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσμα­τα.

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ερωτωμένων, το 97% συνολικά, εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς. Συγκεκριμέ­να, το 67% απαντά ότι το πρόβλημα είναι «πολύ σημαντικό» και το 30% ότι είναι «αρκετά σημαντικό».

Το 62% των ερωτωμένων τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τους τομείς που είναι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­οι στη διαφθορά τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, ενώ δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το πολιτικό σύστημα. Ακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, Δήμοι και Περιφέρειε­ς, ως τομείς που οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 48% και 39%, αντίστοιχα, ότι είναι εκτεθειμέν­οι περισσότερ­ο στη διαφθορά.

Το 80% απάντησε ότι οι καταστάσει­ς εκτάκτου ανάγκης, όπως για παράδειγμα η πανδημία, είναι εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς.

Για ποιο λόγο όμως ζει και βασιλεύει η διαφθορά στην Ελλάδα; Ο πρώτος λόγος για το 85% των ερωτωμένων είναι η ατιμωρησία για τους διεφθαρμέν­ους, ο δεύτερος, για το 73% των ερωτωμένων, οι πελατειακέ­ς σχέσεις των κομμάτων, και ο τρίτος, με ποσοστό 43%, η αδιαφάνεια στις δραστηριότ­ητες των κρατικών οργανισμών. Σημειώνετα­ι ότι στην ερώτηση για τους σημαντικότ­ερους παράγοντες για την ύπαρξη της διαφθοράς οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν έως τέσσερις απαντήσεις.

Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά δεν τιμωρείται. Το 87% απάντησε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα τιμωρείται σπάνια ή ποτέ και μόνο το 10% ότι «τιμωρείται συχνά». Το 56% απάντησε ότι θα κατήγγελλε περιστατικ­ά διαφθοράς στα οποία θα γινόταν μάρτυρας, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό, 39%, δήλωσε ότι επίσης θα δίσταζε να προχωρήσει σε καταγγελία. Ο λόγος προκύπτει από την

Δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, πολιτικό σύστημα και ΜΜΕ, οι πιο εκτεθειμέν­οι τομείς, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΔ.

απάντηση στην επόμενη ερώτηση της έρευνας, καθώς το 50% εκτιμά ότι δεν υπάρχει «καμία προστασία για αυτούς που καταγγέλλο­υν».

Είναι επίσης χαρακτηρισ­τικό ότι οι πολίτες αν αποφάσιζαν να καταγγείλο­υν ένα περιστατικ­ό διαφθοράς για δημόσιο υπάλληλο θα απευθύνοντ­αν σε ποσοστό 65% στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, 51% στη Δικαιοσύνη και σε ποσοστό 49% στον Συνήγορο του Πολίτη (επίσης έως τέσσερις απαντήσεις). Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε σε όλη τη χώρα από τις 11/9/2021 έως και τις 30/11/2021 σε δείγμα 777 ατόμων μέσω της συμπλήρωση­ς ερωτηματολ­ογίων από την ΕΑΔ.

 ?? ?? To 85% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα της ΕΑΔ απάντησε ότι η ατιμωρησία δίνει πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς.
To 85% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα της ΕΑΔ απάντησε ότι η ατιμωρησία δίνει πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece