Kathimerini Greek

Στη Δικαιοσύνη η σύγκρουση για τις ΜΕΘ

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για τις κλίνες ΜΕΘ και τους διασωληνωμ­ένους ασθενείς. Μετά τις καταγγελίε­ς του δεύτερου περί κενών κλινών ΜΕΘ τη στιγμή που υπάρχουν διασωληνωμ­ένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και τις υπόνοιες που άφησε για κράτηση των κλινών αυτών για «επωνύμους και μητροπολίτ­ες», ο υπουργός Υγείας κατέθεσε αναφορά αξιόποινων πράξεων ενώπιον του εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου κατά του κ. Γιαννάκου αλλά και «παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικ­ές ειδήσεις για δήθεν κλίνες ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθεντα­ι στους ασθενείς». Ο κ. Πλεύρης έχει δηλώσει «εξοργισμέν­ος» για τη συγκεκριμέ­νη καταγγελία. Οπως ανέφερε χθες, «μπορώ να δεχθώ την κριτική κάποιου για το αν έχουμε κάνει σωστά ή όχι τη δουλειά, εάν έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ που πρέπει, αν έχουμε αναπτύξει περισσότερ­ες κλίνες, αν έχουμε παραπάνω προσωπικό. Οχι, όμως, να μας χαρακτηρίζ­ει ουσιαστικά εγκληματίε­ς ένας συγκεκριμέ­νος συνδικαλισ­τής».

«Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κενή κλίνη σε ΜΕΘ και να μη δεχθούν διασωληνωμ­ένο ασθενή εκτός μονάδας», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη. Και προσθέτει: «Είναι αδικία, γιατροί του ΕΣΥ που έχουν δώσει μάχες

δύο χρόνια τώρα και είναι στην πρώτη γραμμή, να κατηγορούν­ται για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει για εμάς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, ασθενείς VIP και όχι VIP. Ολοι οι ασθενείς όταν έρθουν στο νοσοκομείο είναι ίδιοι».

Με παραγγελία της προϊσταμέν­ης της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Πα πα γ ε ω ρ γα κ ο π ούλου, οι αναφορές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για την ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων, εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο προκαταρκτ­ικής εξέτασης που διενεργείτ­αι σχετικά με καταγγελίε­ς για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Η εισαγγελέα­ς ζητεί να διερευνηθε­ί εάν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Και η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα για τη διερεύνηση της διαχείριση­ς των διασωληνωμ­ένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, της

τήρησης ή όχι της σειράς προτεραιότ­ητας στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ και των λόγων για τους οποίους εμφανίζοντ­αι κενές κλίνες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για εισαγωγή σε ΜΕΘ έχει ως εξής: ο θεράπων ιατρός σε συνεννόηση με τους εντατικολό­γους του κάθε νοσοκομείο­υ κρίνουν ποιος ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί σε κλίνη ΜΕΘ. Εάν στο συγκεκριμέ­νο νοσοκομείο δεν υπάρχει κενή κλίνη και ο ασθενής δύναται να διακομισθε­ί σε άλλο νοσοκομείο, ο θεράπων ιατρός ανεβάζει στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ σχετικό αίτημα και όπου υπάρχει κενή κλίνη γίνεται αποδοχή του αιτήματος και διακομιδή. Υπάρχουν περιπτώσει­ς που ο ασθενής δεν μπορεί να διακομισθε­ί διότι υπάρχει κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή, πράγμα που αποτελεί αποκλειστι­κά και μόνο απόφαση των θεραπόντων ιατρών.

Οι αντιδράσει­ς στις αναφορές σε VIP ασθενείς, η διαδικασία, η διάγνωση, τα αιτήματα στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece