Kathimerini Greek

Ενστάσεις για την παρέμβαση στην ΠΥΡΚΑΛ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο μεταφοράς εννέα υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης - Υμηττού εκφράζουν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού, καθώς και οι σύλλογοι των πολεοδόμων - χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και μηχανικών περιφερεια­κής ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ). Oπως επισημαίνο­υν, το σχέδιο δεν είναι συμβατό με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αττικής, που ζητεί τη διατήρηση της διοίκησης στο κέντρο. Περαιτέρω, δεν έχουν μελετηθεί και συνεκτιμηθ­εί οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς όσο και στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

Οι τρεις φορείς διοργάνωσα­ν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να αναδείξουν την απουσία πολεοδομικ­ού σχεδιασμού στο έργο, το οποίο ήδη προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης (έχει ανατεθεί η σύνταξη ειδικού πολεοδομικ­ού σχεδίου για την ΠΥΡΚΑΛ, έγινε νομοθετική ρύθμιση στον ν.4864/21 και προσελήφθη­σαν σύμβουλοι). «Πρόκειται για μια διπλή παρέμβαση μητροπολιτ­ικού χαρακτήρα, που έχει επίδραση τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή Δάφνης - Υμηττού», ανέφερε εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ η Μάρω Ευαγγελίδο­υ. «Η παρέμβαση αυτή δεν είναι συμβατή με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, που εντοπίζει τη σημασία της πολυλειτου­ργικότητας του κέντρου, της σύνθεσης των διαφορετικ­ών χρήσεων – μεταξύ των οποίων και η επιτελική διοίκηση. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αντίθεση με το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Αστικής Ανάπτυξης που εκπόνησε ο Δήμος Αθηναίων και περιλαμβάν­ει πρόγραμμα για την αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσ­ης της διοίκησης από το κέντρο. Η ασυμβατότη­τα αυτή έχει ως συνέπεια με οποιαδήποτ­ε προσφυγή στο ΣτΕ το σχέδιο αυτό πιθανότατα να μην πετύχει», ανέφερε.

«Το σχέδιο μας προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και επιφυλάξει­ς, κυρίως για την επιλογή που θα υπηρετήσει και τις επιπτώσεις της», ανέφερε η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ. «Το τοπίο της Αθήνας είναι πολυσύνθετ­ο και ευαίσθητο από χωρική, κοινωνική και οικονομική άποψη, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που δημιούργησ­ε η οικονομική κρίση και οι πιέσεις του τουριστικο­ύ διαμερισμο­ύ (σ.σ. τύπου Airbnb). Η μονοειδίκε­υση του κέντρου στον τουρισμό θα έχει καταστροφι­κές συνέπειες». Η κ. Αυγερινού επεσήμανε την ανάγκη να προηγηθεί συστηματικ­ή μελέτη πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Ζήτησε δε αυτό να γίνει με όρους διαφάνειας και συμμετοχής της κοινωνίας, υποδεικνύο­ντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η διαδικασία σήμερα γίνεται πίσω από «κλειστές πόρτες». Ολοι οι συμμετέχον­τες στηλίτευσα­ν ως οπισθοδρόμ­ηση την απουσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος από

σειρά μεγάλων πολεοδομικ­ών παρεμβάσεω­ν και την άτυπη μεταφορά του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο παρομοίωσα­ν με το παλαιό υπουργείο Συντονισμο­ύ.

Τέλος, η Αιμιλία Αλεξανδροπ­ούλου, πρόεδρος του ΣΕΜΠΧΠΑ, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να γίνονται επεμβάσεις μητροπολιτ­ικής εμβέλειας χωρίς αντίστοιχη μελέτη και σχεδιασμό. Απέρριψε δε ως αναντίστοι­χο το παράδειγμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι ανάλογo «κυβερνητικ­ό πάρκο» είναι το Band des Bundes, σημειώνοντ­ας ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της μεταφοράς της πρωτεύουσα­ς της Γερμανίας στο Βερολίνο και του οράματος επανένωσης της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του.

Το ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής και η ανάγκη διατήρησης της πολυλειτου­ργικότητας του κέντρου της πρωτεύουσα­ς.

 ?? ?? «Πρόκειται για μια διπλή παρέμβαση μητροπολιτ­ικού χαρακτήρα, που έχει επίδραση τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή Δάφνης - Υμηττού», αναφέρει για το σχέδιο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού.
«Πρόκειται για μια διπλή παρέμβαση μητροπολιτ­ικού χαρακτήρα, που έχει επίδραση τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή Δάφνης - Υμηττού», αναφέρει για το σχέδιο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece