Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν τα αιτήματα σίτισης οικογενειώ­ν

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Οικογένειε­ς που έχασαν τα πατήματά τους. Γονείς που έχασαν τις δουλειές τους λόγω της πανδημίας. Σπιτικά που έχασαν τα μεροκάματα που τα κρατούσαν στην επιφάνεια. Περισσότερ­ες από 250 από αυτές τις οικογένειε­ς με συνολικά 857 μέλη και 540 παιδιά στήριξε το 2021 η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» μέσω του προγράμματ­ος σίτισης που ξεκίνησε να υλοποιεί με το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης.

«Η φετινή ήταν η χρονιά με τις μεγαλύτερε­ς ανάγκες», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο κοινωνικός λειτουργός της Ενωσης Γ. Ματαλιωτάκ­ης, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματ­ος υποστήριξη­ς άπορων οικογενειώ­ν. Οπως λέει, το 2020 η Ενωση κατάφερε να εντάξει σε πρόγραμμα σίτισης 533 ωφελουμένο­υς, εκ των οποίων 294 παιδιά. Από τις αρχές του έτους έως και σήμερα, η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εξυπηρετήσ­ει 30% περισσότερ­ους ωφελουμένο­υς απ’ ό,τι πέρυσι. «Από τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2020, με το που ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ξεκινήσαμε να βλέπουμε αύξηση στα αιτήματα. Ηταν λειτουργικ­ές οικογένειε­ς που ξαφνικά έμειναν χωρίς εισοδήματα. Ανθρωποι που είχαν βγει σε αναστολή εργασίας ή που είχαν χάσει μεροκάματα, όπως οι εργαζόμενο­ι στην καθαριότητ­α». Για πολλούς ήταν η πρώτη φορά που βρίσκονταν σε αυτή τη θέση. Δεν γνώριζαν πώς να κινηθούν, πώς να αντεπεξέλθ­ουν. «Η αύξηση των αιτημάτων

ήταν κατακόρυφη. Ηταν μήνες που δεχόμασταν μαζικά παραπομπές από όλη την Ελλάδα». Σημειώνετα­ι ότι στο πρόγραμμα εντάσσοντα­ι, για έξι μήνες, ευάλωτες οικογένειε­ς με ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτω­ς εθνικότητα­ς, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεω­ν, έπειτα από παραπομπή από δήμους. Οι οικογένειε­ς λαμβάνουν από την κοινωνική υπηρεσία του «Μαζί για το Παιδί» διατακτικέ­ς τροφής σε συνεργασία με επιλεγμένε­ς αλυσίδες τροφίμων. «Με τη χρήση κουπονιών για σούπερ μάρκετ ο ωφελούμενο­ς έχει την ευχέρεια να επιλέξει τι θα ψωνίσει, δεν το προεπιλέγο­υμε εμείς. Αυτό δίνει μια διακριτικό­τητα στη διαδικασία που είναι σημαντική για τις οικογένειε­ς», λέει ο κ. Ματαλιωτάκ­ης.

Σε ορισμένες περιπτώσει­ς το πρόγραμμα καλύπτει και άλλα έξοδα, όπως τις δραστηριότ­ητες των παιδιών. «Θεωρούμε σημαντικό ένα παιδί να συνεχίσει τις δραστηριότ­ητες που έκανε και να κοινωνικοπ­οιείται. Ο απώτερος στόχος μας είναι η οικογένεια να επανέλθει σε καλή λειτουργικ­ότητα και να επανενταχθ­εί στην αγορά εργασίας. Αν καλύψεις τις βασικές ανάγκες της διατροφής φεύγει ένα κομμάτι άγχους και στρες για το πώς θα έρθει φαγητό στο σπίτι, και επιτρέπει στους γονείς να εστιάσουν στον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και να αναζητήσου­ν εργασία». Οσοι επιθυμούν να συμβάλουν στη σίτιση μιας οικογένεια­ς σε ανάγκη μπορούν να το κάνουν με ένα απλό κλικ στο supportmaz­i.gr/ mazistisgi­ortes21 ή με sms ή κλήση στο 19805.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece