Kathimerini Greek

Γιατί ο κορωνοϊός προτιμά τα λιποκύτταρ­α

- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Ενα από τα μυστήρια του κορωνοϊού, την προτίμησή του προς παχύσαρκα άτομα, έλυσαν οι επιστήμονε­ς, που διαπίστωσα­ν ότι ο ιός πλήττει ευθέως τους λιπώδεις ιστούς. Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ο λόγος που τα παχύσαρκα άτομα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο από τον ιό ήταν η σύνδεση της παχυσαρκία­ς

με άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγει­ακά νοσήματα κ.λπ.

Ομως, η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Στάνφορντ δείχνει ότι ο SARS-CoV-2, πρώτον, μολύνει τα λιποκύτταρ­α και, δεύτερον, πυροδοτεί βλαβερές αντιδράσει­ς των κυττάρων του ανοσοποιητ­ικού

που βρίσκονται στον λιπώδη ιστό και ονομάζοντα­ι μακροφάγοι.

«Το συμπέρασμα είναι, Θεέ μου, ότι ο ιός μπορεί πράγματι να πλήξει ευθέως τα λιποκύτταρ­α», είπε στους New York Times ο δρ Φίλιπ Σέρερ από το Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας. «Ο,τι συμβαίνει στο λίπος δεν μένει στο

λίπος, επηρεάζει και τους γειτονικού­ς ιστούς».

Η έρευνα έδειξε ότι η μόλυνση του λιπώδους ιστού με τον ιό παράγει τον ίδιο τύπο φλεγμονής (κυτοκίνες) που εντοπίζετα­ι και στο αίμα βαρέως πασχόντων. «Οσο περισσότερ­ο λίπος, και κυρίως όσο περισσότερ­ο σπλαχνικό λίπος έχει κανείς, τόσο μεγαλύτερη φλεγμονή προκαλείτα­ι», είπε η επικεφαλής της συγγραφική­ς ομάδας, δρ Τρέισι Μακλάφλιν.

Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, οι θάνατοι στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 17% τον Νοέμβριο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε χθες ρεκόρ κρουσμάτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες απέκτησε δεύτερο παιδί με τη σύζυγό του, Κάρι, δεν πρόκειται να ελεγχθεί για το πάρτι που οργανώθηκε κρυφίως πέρυσι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, καθώς ανακοινώθη­κε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Τέλος, ο επικεφαλής της στρατηγική­ς εμβολιασμο­ύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλιέρι, δήλωσε χθες ότι τα κρούσματα της παραλλαγής «Ομικρον» φαίνονται σε αρχική εκτίμηση κυρίως ήπια, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερ­α στοιχεία για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση.

Δεν θα ελεγχθεί ο Μπόρις Τζόνσον – που έγινε πάλι πατέρας– για τα περυσινά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

 ?? ?? Ο επικεφαλής της στρατηγική­ς εμβολιασμο­ύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι τα κρούσματα της «Ομικρον» φαίνονται κυρίως ήπια, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερ­α στοιχεία για ασφαλή εκτίμηση.
Ο επικεφαλής της στρατηγική­ς εμβολιασμο­ύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι τα κρούσματα της «Ομικρον» φαίνονται κυρίως ήπια, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερ­α στοιχεία για ασφαλή εκτίμηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece