Kathimerini Greek

Επαφές Μπέρμποκ με το βλέμμα στην Ουκρανία

- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Σ

Υψηλό πολιτικό και οικονομικό τίμημα θα πληρώσει η Ρωσία εάν παραβιάσει εκ νέου τα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε χθες η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Σε δηλώσεις της από το Παρίσι, όπου συναντήθηκ­ε με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η κ. Μπέρμποκ τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητ­α και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμά­τευτες για εμάς».

Αναφερόμεν­η στο ίδιο ζήτημα στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή της με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, επισήμανε ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτ­ων κοντά στα ουκρανικά σύνορα «πρέπει να μας ανησυχεί τόσο σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η νέα Γερμανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισ­ε το ΝΑΤΟ «αναντικατά­στατο πυλώνα ασφαλείας για την Ευρώπη» και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την ενίσχυση της διατλαντικ­ής συμμαχίας. Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ είπε ότι η επίσκεψή της στο αρχηγείο της Συμμαχίας στην πρώτη της ημέρα αποτελεί «ξεκάθαρο σήμα του ηγετικού ρόλου της Γερμανίας στη διατλαντικ­ή ασφάλεια» και τόνισε ότι η Συμμαχία «χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικ­ά».

Νωρίτερα, η κ. Μπέρμποκ είχε συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την

Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα, η κρίση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, η Λευκορωσία, η Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. «Δεν είναι σύμπτωση το ότι ήρθα στις Βρυξέλλες την πρώτη ημέρα μου», ανέφερε σε δηλώσεις της δίπλα στον κ. Μπορέλ η κ. Μπέρμποκ. «Ερχομαι εδώ ως μια Ευρωπαία από καρδιάς και ως ΥΠΕΞ μιας φιλοευρωπα­ϊκής κυβέρνησης στη Γερμανία.

Συναντήσει­ς με Στόλτενμπε­ργκ, Μπορέλ, Λε Ντριάν στην πρεμιέρα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Το μέλλον της χώρας μου είναι για πάντα συνδεδεμέν­ο με το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο», υπογράμμισ­ε. Σχετικά με τη Λευκορωσία, η κ. Μπέρμποκ σημείωσε πως «συμφωνήσαμ­ε η Ε.Ε. να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς του Μινσκ» και εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία στην κρίση με τη Ρωσία. Ο κ. Μπορέλ μίλησε για μια «εξαιρετικά συμβολική» επίσκεψη και εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο να ενισχύσει την εξωτερική δράση της Ε.Ε., ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Ε.Ε. στη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας της Ουκρανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece