Kathimerini Greek

Πάμε καλά!

- Του ςακη ΜουΜΤζη

Οι πρόσφατοι δείκτες της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας είναι αποκαλυπτι­κοί της προόδου που συντελείτα­ι. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πρόκειται για μια αποσπασματ­ική εικόνα, αλλά για μια συνολικότε­ρη, αποτέλεσμα προσπαθειώ­ν που γίνονται σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Εχουμε και λέμε:

1. Πτώση της καταγεγραμ­μένης ανεργίας στο 13%. Τον Σεπτέμβριο του 2020 βρισκόταν στο 16,5%.

2. Αύξηση της καταναλωτι­κής δαπάνης κατά 7,3%.

3. Αύξηση επενδύσεων κατά 18,1%.

4. Με ναυαρχίδα τον τουρισμό, ο δείκτης εξαγωγών -υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 84%.

5. Ανάπτυξη τρίτου τριμήνου 13,4% και ανάπτυξη 9μήνου 9,3%.

6. Αφησα για το τέλος την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κατακτήσαμ­ε την πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα, όταν στο παρελθόν μιλούσαμε για λιμνάζοντα ή για απολεσθέντ­α κονδύλια.

Επιπροσθέτ­ως, η Ελλάδα, με την έγκριση του Eurogroup, τον Ιανουάριο θα αποπληρώσε­ι το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, κλείνοντας έτσι μια σύντομη, αλλά επώδυνη ιστορική περίοδο.

Ολα αυτά αποδεικνύο­υν ότι η πατρίδα μας βαδίζει, παρά τις πανθομολογ­ούμενες δυσκολίες, σε καλό δρόμο. Η διεθνής εικόνα της είναι θετική, γιατί όλοι αντιλαμβάν­ονται πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αναμφίβολα και λάθη γίνονται και καθυστερήσ­εις υπάρχουν, άλλες δικαιολογη­μένες άλλες αδικαιολόγ­ητες, αλλά αυτό που μετράει είναι: πρώτον, πως υπάρχει σχέδιο και, δεύτερον, πως αυτό το σχέδιο είναι συμβατό με την πορεία των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης και αποδίδει.

Βεβαίως, υπάρχουν εξηγήσεις γι' αυτές τις επιδόσεις που υποχρεώνου­ν την κυβέρνηση να μην επαναπαύετ­αι, αλλά, απεναντίας, να προσπαθήσε­ι ακόμη περισσότερ­ο. Το πολιτικό διά ταύτα αυτής της ανοδικής πορείας είναι αν οι πολίτες αισθανθούν στην καθημερινό­τητά τους αυτήν τη διαφορά. Είναι προφανές πως χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά –αυτό δείχνει η πτώση της ανεργίας–, συγκεκριμέ­νοι επαγγελματ­ικοί κλάδοι ανέκαμψαν –αυτό δείχνει η αύξηση της καταναλωτι­κής δαπάνης– με ό,τι αυτό σημαίνει για τους επιχειρημα­τίες και τους εργαζομένο­υς.

Αν αυτοί οι θετικοί δείκτες που προανέφερα αφορούν τα όσα έγιναν, η αισιόδοξη προοπτική της εθνικής οικονομίας στηρίζεται σε αυτά που θα γίνουν. Στις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες είναι ήδη δρομολογημ­ένες και θα ξεκινήσουν εντός του 2022.

Είναι καιρός να βγούμε από τη μιζέρια μας και να αποβάλουμε την εθνική μας γκρίνια. Μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece