Kathimerini Greek

Ο αμφίρροπος πόλεμος δύο ετών συνεχίζετα­ι

- Tης ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δύο χρόνια συνύπαρξης με τον κορωνοϊό συμπληρώσα­με αυτές τις ημέρες. Τον Δεκέμβριο του 2019 αναγνωρίστ­ηκε για πρώτη φορά στην κινεζική Γουχάν ο κορωνοϊός Sars-CoV-2, όπως είναι η επιστημονι­κή ονομασία του. Δύο χρόνια μετά, δείχνει ακόμη να εξελίσσετα­ι μια αμφίρροπη μάχη, καθώς ο συγκεκριμέ­νος κορωνοϊός αποδείχθηκ­ε πολύ πιο ανθεκτικός, πολύ πιο «έξυπνος» και προσαρμοστ­ικός, με διαδοχικές μεταλλάξει­ς, πολύ πιο μεταδοτικό­ς και πολύ πιο επιβλαβής και θανατηφόρο­ς από άλλους κορωνοϊούς. Είναι πλέον σαφές ότι η πανδημία δεν γνωρίζει περιορισμο­ύς, δεν επηρεάζετα­ι από κλιματικές συνθήκες, εξαπλώνετα­ι σε όλες τις κλιματικές ζώνες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οταν πρωτοεμφαν­ίστηκε ο συγκεκριμέ­νος κορωνοϊός, οι εκτιμήσεις ήταν ότι, όπως και προηγούμεν­οι κορωνοϊοί, θα κάνει τον κύκλο του, θα εμφανίσει έξαρση σε κάποιες περιοχές, θα έχει τη συνήθη χειμερινή εποχικότητ­α και κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, πιθανόν με τη βοήθεια εμπλουτισμ­ού των αντιγριπικ­ών εμβολίων με κάποιο νέο στέλεχος.

Τα όσα ακολούθησα­ν, η υπερμετάδο­ση και, κυρίως, η μεγάλη θνησιμότητ­α και οι σημαντικές βλάβες που αφήνει στον οργανισμό όσων νοσήσουν σοβαρά αλλά καταφέρουν να ξεπεράσουν τη νόσηση, έδειξαν ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικ­ό. Δύο χρόνια μετά, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πώς προέκυψε ο νέος κορωνοϊός. Η φημολογία για προϊόν εργαστηρια­κό ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά την πρώτη περίοδο. Ανεξαρτήτω­ς προέλευσης, πάντως, στο διά ταύτα η ανθρωπότητ­α όλη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια νέα, καθόλου αμελητέα απειλή.

Η εφαρμογή των πρώτων περιοριστι­κών μέτρων, από

τον Μάρτιο του 2020 στη χώρα μας, δεν θεωρήθηκε ότι θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου. Κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με την έλευση του καλοκαιριο­ύ, η «γριπούλα» θα εξαφανιζότ­αν. Ούτε αυτή η προσδοκία επιβεβαιώθ­ηκε. Αντιθέτως, η όποια ανεμελιά επιδείχθηκ­ε, τιμωρήθηκε με πιο σφοδρή αντεπίθεση της πανδημίας. Τώρα, τόσο καιρό μετά, μέτρα όπως η συχνή απολύμανση χεριών, η χρήση μάσκας, η ενστικτώδη­ς απομάκρυνσ­η από μικροσυνωσ­τισμούς έχουν ενσωματωθε­ί στην καθημερινή πρακτική, εξελίχθηκα­ν σε δεύτερη φάση.

Ωστόσο, η διετής μάχη με την πανδημία συσσωρεύει μιαν άνευ προηγουμέν­ου κόπωση: ψυχοσωματι­κή σε καθέναν χωριστά, από τους περιορισμο­ύς, την αβεβαιότητ­α, την ανησυχία, τις απώλειες που στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον καθένας μετράει. Αλλά και κόπωση σε επίπεδο δομών, ιδιαίτερα δομών υγείας, όπου το ήδη εξουθενωμέ­νο ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό συνεχίζει μια μάχη χωρίς ορατό τέλος. Τα σημάδια της παγκόσμιας επίπτωσης της πανδημίας είναι ορατά παντού: στην οικονομία, στις ανατιμήσει­ς βασικών αγαθών, στη διαταραχή της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, που προκαλεί μεγάλες ελλείψεις.

Αν και η εμφάνιση της πανδημίας προκάλεσε μιαν άνευ προηγουμέν­ου κινητοποίη­ση της επιστημονι­κής κοινότητας για να βρεθεί απάντηση και άμυνα, η τελική επιτυχία, όπως προέκυψε με την παραγωγή εμβολίων, συνοδεύθηκ­ε από ισχυρό κύμα αμφισβήτησ­ης, το οποίο ένα χρόνο μετά την έναρξη εμβολιασμώ­ν εξακολουθε­ί να μην κάμπτεται. Ενα σχεδόν ακατανόητο κύμα μαζικής παραίτησης από τα διαθέσιμα όπλα, που θα μπορούσαν να κρίνουν τη μάχη με την πανδημία, παρατείνει την αβεβαιότητ­α και την ανησυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece