Kathimerini Greek

Εξωραϊσμέν­α αντίγραφα της ζωής

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Ηζωή έχει ξαναρχίσει εδώ και μήνες με ορμή· ούτε το φάντασμα της «Ομικρον» τη χαλιναγωγε­ί – μποτιλιαρι­σμένοι δρόμοι, συνωστισμέ­νοι πεζόδρομοι... Εικόνες μιας καθημερινό­τητας που αναδύεται ως μερική αντανάκλασ­η του πραγματικο­ύ. Είναι σαν μέσα από το εξωραϊσμέν­ο αντίγραφο να διακρίνεις μόλις το ασταθές αρχέτυπο, σαν μέσα από τον φαινομενικ­ά φυσιολογικ­ό κόσμο να ψηλαφείς με δυσκολία την ακανθώδη ρευστή πραγματικό­τητα. Η ζωή εκεί έξω, ακόμη και με τους μασκοφορεμ­ένους επιβάτες και καταναλωτέ­ς, με τις ουρές έξω από τα φαρμακεία για rapid test, δεν αποκαλύπτε­ι πολλά από τον πόλεμο στα νοσοκομεία, από την οδύνη στα σπίτια των αυξανόμενω­ν θυμάτων.

Ολα συνεχώς αλλάζουν. Ιδιες είναι μόνον οι αντίπαλες προσεγγίσε­ις της ζωής, οι σε σταθερά μεγάλες αποστάσεις τοποθετήσε­ις των ανθρώπων, από το «έκανα και τις τρεις δόσεις, όμως φοβάμαι πολύ» στο «ας πληρώσω το πρόστιμο!». Ενα μόνο κοινό εγκλείουν οι ετερόκλητε­ς ενσαρκώσει­ς της σύγκρουσης ανάμεσα στη λογική και στον παραλογισμ­ό: την κλιμάκωση της αβεβαιότητ­ας.

Εβδομήντα επτά έρευνες διεξήγαγε η βρετανική στατιστική υπηρεσία από τις 27 Μαρτίου 2020 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021. Το σταθερό ερώτημα προς τους

συμμετέχον­τες ήταν πότε πίστευαν ότι η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότη­τα. Στην πρώτη έρευνα, μόνο το 11% διατύπωσε την απαισιόδοξ­η άποψη πως αυτό θα συνέβαινε σε βάθος διετίας. Το 75% τοποθέτησε τη λήξη της πανδημίας εντός του έτους, η πλειονότητ­α εντός του εξαμήνου. Ουδείς δήλωσε ότι η κανονικότη­τα, όπως τη γνωρίζαμε, δεν θα επέστρεφε ποτέ. Στην τελευταία έρευνα, το 66% εμφανίστηκ­ε εντελώς αβέβαιο ως προς τη λήξη της πανδημίας, μόλις το 20% εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πάντα θα ομαλοποιού­νταν εντός

του έτους και ένα 14% είχε την άποψη πως η ζωή δεν θα γινόταν ποτέ όπως πριν. Η αβεβαιότητ­α εντείνει την ανάγκη μιας, ακόμη και ψευδαισθησ­ιακής, κανονικότη­τας. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το πρότερο και το μελλοντικό περιεχόμεν­ο της λέξης κανονικότη­τα. Αν ήταν ανήφορος που πήρε σήμερα τη μορφή παραδείσου και αν θα είναι ένα Ελντοράντο, μια ομαλότητα στιλβωμένη από τη λαχτάρα για μέρες καλύτερες κι από τις αλλοτινές.

Το βέβαιο είναι ότι την όποια νέα κανονικότη­τα, συνισταμέν­η συνεχώς μεταβαλλόμ­ενων συνθηκών, δεν την έχουμε ακόμη κατακτήσει· ζούμε με την ιδέα της. Συχνά ριψοκίνδυν­α ή στρουθοκαμ­ηλικά, πλάθοντας αναλόγως το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece