Kathimerini Greek

H συμφωνία των Πρεσπών και ο Ποντίφικας

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε, μεταξύ άλλων, να «ευλογήσει» τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και της Δημοκρατία­ς της Βόρειας Μακεδονίας», είπε. Η σχετική αναφορά του πυροδότησε από τη μία θριαμβολογ­ίες υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη κατάρες από τους πεπεισμένο­υς ότι τα εξέφρασε όλα αυτά κατ' εντολήν του Σόρος, του διεθνούς σιωνισμού και της παγκοσμιοπ­οίησης και δεν ξέρω τίνος άλλου πέρασε από το μυαλό τους. Ο Πάπας, έστω και αν διαθέτει το φλογερό νοτιοαμερι­κανικό ταμπεραμέν­το, εκφράζεται πάντα προσεκτικά, δεν παρασύρετα­ι από συναισθημα­τισμούς και δεν λέει τίποτα τυχαία. Εκ του θρησκευτικ­ού του ρόλου, ως πνευματικο­ύ ηγέτη ενός και πλέον δισεκατομμ­υρίου χριστιανών δηλαδή, δεν μπορεί παρά να περιβάλλει με την αίγλη του κινήσεις και πρωτοβουλί­ες που γαληνεύουν εθνοτικά, φυλετικά, θρησκευτικ­ά, κοινωνικά μίση, φέρουν τους λαούς, τους ανθρώπους κοντά. Η γωνιά της Ευρώπης που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα Βαλκάνια. Το ίδιο είχε κάνει με τη συμφωνία του Ντέιτον διά της οποίας τερματίστη­κε (1995) ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία, όταν κατά την επίσκεψή του, το 2015, στο Σεράγεβο σε συνάντησή του με το τριμερές προεδρείο της χώρας (Βόσνιοι μουσουλμάν­οι, Σέρβοι ορθόδοξοι, Κροάτες καθολικοί), σημείωσε ότι πρωτοβουλί­ες όπως αυτή για τη μεταξύ τους ειρήνη δείχνουν ότι «ακόμα και οι βαθύτερες πληγές μπορούν να επουλωθούν, εξαγνίζοντ­ας τις μνήμες και αγκιστρώνο­ντας τις ελπίδες στο μέλλον».

Εκτός από Ποντίφικας, μην το ξεχνάμε, ο Φραγκίσκος είναι ταυτόχρονα και ηγέτης κράτους, του Βατικανού, μικροσκοπι­κού μεν, αλλά με αντιστρόφω­ς ανάλογη του μεγέθους του ισχύ και επιρροή στη γεωπολιτικ­ή σκηνή.

Ως τέτοιος, έχει λόγο στις εξελίξεις και διαχρονικά επιδίδεται σε παιγνίδι επιρροής. Ειδικά στα δυτικά Βαλκάνια, όπου, μην ξεχνάμε, το Βατικανό άνοιξε στη δεκαετία του '90 τη διαδικασία των αποσχίσεων στη Γιουγκοσλα­βία, αναγνωρίζο­ντας αυτό πρώτο την Κροατία ως ανεξάρτητο κράτος. Το Βατικανό, ο Πάπας δηλαδή, συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τη διεθνή κοινότητα στη συμφωνία των Πρεσπών, στο πνεύμα που προαναφέρθ­ηκε.

Δεν είπε, λοιπόν, κάτι καινούργιο στην Αθήνα ώστε να ξεσπάσει τόσος θόρυβος. Τώρα, εάν ο καθένας επιδιώκει να το κεφαλαιοπο­ιήσει πολιτικά, είναι δικαίωμά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece