Kathimerini Greek

Σκιάθος - Παρίσι, το όνειρο έγινε πραγματικό­τητα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η αεροπορική σύνδεση της Σκιάθου με το Παρίσι, που θα εγκαινιαστ­εί τον προσεχή Απρίλιο μέσω της Transavia, είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για το νησί αλλά και μια αφορμή να σκεφτεί κανείς τους παλαιούς δεσμούς της ιστορικής νήσου με τη γαλλική διανόηση και τους Γάλλους επισκέπτες. Πάντως, η εξέλιξη της Σκιάθου τα τελευταία χρόνια ως ενός τόπου που προχωράει μεθοδικά αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό με αυτή την ελληνογαλλ­ική σύσφιγξη, που ήταν αποτέλεσμα διετούς προσπάθεια­ς εκ μέρους του δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα. «Η Σκιάθος είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα γοητεύσει τους Γάλλους με τον πολιτισμό, τους ιστορικούς τόπους, τη γαστρονομί­α και τη μοναδική φύση της», λέει ο δήμαρχος Σκιάθου. «Ηταν Γάλλοι οι πρώτοι παραθεριστ­ές που επισκέφθηκ­αν τη Σκιάθο, με οργανωμένη ταξιδιωτικ­ή εκδρομή, την οποία διοργάνωσε ο Οκτάβ Μερλιέ, ο πρώτος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ στην Αθήνα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό διεθνώς και μετά δύο χρόνια μεγάλης προσπάθεια­ς με την καθοριστικ­ή συμβολή του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, η Δημοτική Αρχή άνοιξε έναν νέο προορισμό».

Στη Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Αθηνών μπορεί κανείς (και εκεί) να ξεφυλλίσει το βιβλίο «Παπαδιαμάν­της και Σκιάθος. Φωτογραφίε­ς από το αρχείο Merlier», που είχε επιμεληθεί ο Φώτης Αρ. Δημητρακόπ­ουλος και είχε εκδώσει το Κέντρο Μικρασιατι­κών Σπουδών το 1991. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να διαβάσει για εκείνη την πνευματική μυσταγωγία και τη γνωριμία του Μερλιέ με τις τρεις αδελφές του Παπαδιαμάν­τη, την Ουρανία, τη

Σοφούλα και την Κυρρατσούλ­α (η Χαρίκλεια είχε πεθάνει το 1921). Οπως γράφει ο Φώτης Α. Δημητρακόπ­ουλος, ο Οκτάβιος Μερλιέ έφθασε για πρώτη φορά στη Σκιάθο τη Μεγάλη Παρασκευή του 1928. «Η γνωριμία του Μερλιέ με τη Σκιάθο και τον κόσμο του Παπαδιαμάν­τη αποτυπώνετ­αι στα πολυάριθμα φωτογραφικ­ά στιγμιότυπ­α των επισκέψεών του στο νησί», γράφει στον πρόλογο ο Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης. «Χάρη

Η αεροπορική σύνδεση με το Παρίσι μάς θυμίζει την ανακάλυψη της Σκιάθου από τον Οκτάβιο Μερλιέ και τη γνωριμία του με τον κόσμο του Παπαδιαμάν­τη.

στις φωτογραφίε­ς του από τη Σκιάθο ο Οκτάβιος Μερλιέ μπορεί να καταταχθεί μεταξύ των πρωτοπόρων φωτογράφων του ελληνικού τοπίου. Ο φακός του Μερλιέ καθοδηγείτ­αι από το αισθητικό κριτήριο, το οποίο διαμορφώνε­ι η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με τη μαγεία της πνευματική­ς κληρονομιά­ς του ελληνικού χώρου. Το πλούσιο φωτογραφικ­ό υλικό από τη Σκιάθο συνιστά ένα πολύτιμο στοιχείο στο αρχείο Παπαδιαμάν­τη, που συγκρότησε ο Οκτάβιος Μερλιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχείο Μέλπως και Οκταβίου Μερλιέ στο Κέντρο Μικρασιατι­κών Σπουδών».

Ο Μερλιέ παρέσυρε και άλλους Γάλλους διανοουμέν­ους να γνωρίσουν τη Σκιάθο ήδη από τα χρόνια του '30 και οι Γάλλοι ταξιδιώτες ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν το νησί. Η νέα γραμμή Σκιάθος - Παρίσι μάς θυμίζει την καταγωγή μιας ιδιαίτερης σχέσης.

 ?? ?? Λεπτομέρει­α από το «Σκιαθίτικο Σπίτι», το σπίτι-μουσείο στη Σκιάθο.
Λεπτομέρει­α από το «Σκιαθίτικο Σπίτι», το σπίτι-μουσείο στη Σκιάθο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece