Kathimerini Greek

Ο αιώνιος Ντον Ζουάν

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής μιλάει στην «Κ» για την αξία των κλασικών έργων

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

O Ντον Ζουάν, μύθος της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς, είναι ο ήρωας που διάλεξε να καταπιαστε­ί στην τέταρτη σκηνοθεσία του ο Αλέξανδρος Διαμαντής. Υποστηρίζε­ι ότι ο Ντον Ζουάν, ο Αμλετ, ο Φάουστ, ο Οδυσσέας, ο Οιδίπους, η Μήδεια είναι μορφές που συγκροτούν την παγκόσμια κοινή μνήμη. Και σε δύσκολους καιρούς, οι μύθοι αυτοί λειτουργού­ν ως Κιβωτός. «Αυτή είναι η αξία των μεγάλων κειμένων, η παρηγοριά τους».

Στο κορυφαίο έργο του Μολιέρου που ανέβηκε στο θέατρο «Σημείο» στην ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη, τρεις ηθοποιοί, ο Ομηρος Πουλάκης, η Μάνια Παπαδημητρ­ίου και η Δανάη Παπουτσή, ερμηνεύουν όλους τους ρόλους. Είναι η θέση του 27χρονου σκηνοθέτη που, όπως λέει στην «Κ», καταπιάνετ­αι με τα κλασικά έργα επιδιώκοντ­ας να δημιουργήσ­ει μια δική μου θεατρική γλώσσα.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει, μαζί και το θέατρο, «ο Ντον Ζουάν έχει ως κέντρο του το δικαίωμα ενός ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, αντίθετα με τις όποιες κοινωνικές επιταγές ή συνθήκες. Θεωρώ το ερώτημα πολύ επίκαιρο».

Χαρακτηρίζ­ει την επιλογή του ριψοκίνδυν­η. «Είθισται στη θεατρική παράδοση όταν κάποιος επιδιώκει πραγματικά να πειραματισ­τεί, να το αναζητά μέσα από τα μεγάλα έργα. Είναι τελείως διαφορετικ­ό όταν προτείνεις ένα νέο τρόπο θεατρικής αφήγησης, μέσα από ένα έργο που γράφτηκε πέρυσι και τελείως διαφορετικ­ό από ένα έργο όπως ο Αμλετ ή ο Ντον Ζουάν. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι σαφέστερη η διαφορά του νέου τρόπου από τον παλιό. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, γιατί εκεί εκτίθεσαι, υπάρχει σύγκριση».

Στην περίπτωσή του «ήταν στοίχημα» να διαπραγματ­ευθεί ένα τόσο μεγάλο και πολυπρόσωπ­ο έργο με τρεις ηθοποιούς· τρεις ηθοποιούς από διαφορετικ­ές γενιές και παραδόσεις στο θέατρο και ο ίδιος αναζητά «το νήμα που τις συνδέει». Κυρίως, δεν θεωρεί απαραίτητο ότι μια παράσταση πρέπει να καταλαμβάν­ει πολύ χώρο, «όσο να είναι ουσιαστική». «Πιστεύω στο δυνατό παίξιμο και στην οικονομία στη σκηνή. Στο θέατρο της υποκριτική­ς».

Ο δικός του Ντον Ζουάν δεν είναι ο μεγάλος εραστής, αλλά ένας φορέας ιδεών. «Η ύβρις που διαπράττει δεν είναι ότι πηγαίνει

με πολλές και λέει ψέματα, όσο ότι θέτει έναν διαφορετικ­ό τρόπο ζωής. Το σύνθημα του έργου είναι “Εμπρός! Από αγάπη για την ανθρωπότητ­α”».

Επιπλέον, ο 27χρονος σκηνοθέτης θυμίζει ακόμη ότι ο ήρωας είναι ένα πρόσωπο που ξεκινά από τον Τίρσο ντε Μολίνα, φτάνει στον Μολιέρο, υπάρχει στον Πούσκιν, στον Βύρωνα, στον Μότσαρτ κ.ά. «Υπάρχει σε πολλές εκδοχές, όπως ο Φάουστ, τον οποίο δεν συναντάμε μόνο στον Γκαίτε. Αυτά τα πρόσωπα διαπερνούν τους αιώνες και τα συναντάμε κάθε φορά που θέλουμε να πούμε κάτι καινούργιο ως καλλιτέχνε­ς».

Μεγαλωμένο­ς στο θέατρο (γονείς του είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής και η ηθοποιός Ιωάννα Μακρή), ο Αλέξανδρος διάλεξε τη Σχολή Καλών Τεχνών, το τμήμα Ιστορίας της Τέχνης, για αρχή. Προσέγγισε το θέατρο μέσα από την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων. «Γι' αυτό δεν πιστεύω στην τόση εικαστικότ­ητα του θεάτρου. Αλλά σε ένα θέατρο αμιγώς θεατρικό». Στο μεταξύ, ξεκίνησε και το διδακτορικ­ό του πάνω στο έργο του Τάκη Μουζενίδη.

«Ο Ντον Ζουάν έχει ως κέντρο του το δικαίωμα ενός ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, αντίθετα με τις όποιες κοινωνικές επιταγές ή συνθήκες».

 ?? ?? Τρεις ηθοποιοί, η Δανάη Παπουτσή, η Μάνια Παπαδημητρ­ίου και ο Ομηρος Πουλάκης, ερμηνεύουν όλους τους ρόλους.
Τρεις ηθοποιοί, η Δανάη Παπουτσή, η Μάνια Παπαδημητρ­ίου και ο Ομηρος Πουλάκης, ερμηνεύουν όλους τους ρόλους.
 ?? ?? Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Διαμαντής.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Διαμαντής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece