Kathimerini Greek

Το 1821 κοιτάζει προς το μέλλον

Συνεχίζετα­ι με επιτυχία η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑ­ΣΗ '21» του ΕΙΜ

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Τα σχόλια του κοινού, όπως καταγράφον­ται στο βιβλίο των επισκεπτών, είναι περισσότερ­ο από θερμά. Το διαπιστώσα­με όταν επισκεφθήκ­αμε την έκθεση, το επιβεβαιών­ει και η αναπληρώτρ­ια διευθύντρι­α του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ) Δήμητρα Κουκίου. «Είναι εντυπωσιασ­μένοι», σχολιάζει. Και πραγματικά έτσι αισθάνεται ο επισκέπτης της ιστορικής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑ­ΣΗ '21» με την οποία το ΕΙΜ γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση διαθέτει πλούτο και αυθεντικά τεκμήρια, γνώση και εμπειρία στον μουσειολογ­ικό σχεδιασμό, άποψη στη διαπραγμάτ­ευση του θέματος, και επίσης τόλμη στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογία­ς.

Η συζήτηση με την κ. Κουκίου γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του εντυπωσιακ­ού σε μέγεθος και ποιότητα καταλόγου της έκθεσης. «Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για ένα ακόμη ξεχωριστό έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα των δράσεων και

των πρωτοβουλι­ών με τις οποίες το ΕΙΜ έκανε το επετειακό του “ταξίδι” στα χρόνια του Αγώνα», εξηγεί η ίδια.

Στις 600 σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει όλα όσα θέλει να μάθει για την περίοδο που εξετάζεται, εκκινώντας από

«Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για ένα ακόμη ξεχωριστό έργο», αναφέρει η Δήμητρα Κουκίου για τον εντυπωσιακ­ό κατάλογο της έκθεσης.

τα προεπαναστ­ατικά χρόνια και τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και φτάνοντας μέχρι το παρόν – στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο οικοδομήθη­κε στη χώρα η συλλογική μνήμη του '21. Πολύ προσεγμένη γραφιστικά έτσι ώστε να διευκολύνε­ι την ανάγνωση, η έκδοση περιέχει προλογικά κείμενα από πανεπιστημ­ιακούς καθηγητές σε κάθε θεματική, ενώ οι εικόνες των εκθεμάτων συνοδεύοντ­αι από αναλυτικά τεκμηριωμέ­νες λεζάντες. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο αναφοράς για τον ερευνητή και όποιον θέλει να αποκτήσει σφαιρική εικόνα γύρω από την Επανάσταση του 1821.

Περιφέρειε­ς της χώρας

Ο κατάλογος, που πραγματοπο­ιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου στην Αθήνα και συνοδεύει τις εκθέσεις που διοργάνωσε το EIM σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρού­πολη έως τα Χανιά. «Η “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑ­ΣΗ '21” εξακτινώθη­κε σε 10 περιφέρεις της χώρας με μεγάλη απήχηση. Περισσότερ­α από 1.500 εκθέματα από τον πλούτο των τεκμηρίων που διαθέτουμε “συνάντησαν” το κοινό μέσα σε αυτή την επετειακή χρονιά», σχολιάζει η κ. Κουκίου. Ετσι το ΕΙΜ, κατ' εξοχήν φορέας μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, επανα-συστήνει στο κοινό τα πολύτιμα κειμήλια που διαθέτει προσεγγίζο­ντας μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις συνθήκες και τα αποτελέσμα­τα του Αγώνα της Ανεξαρτησί­ας. Με βάση την κατανόηση της Επανάσταση­ς 1821, έτσι όπως την προσεγγίζε­ι η σύγχρονη ιστορική έρευνα, στόχος είναι να αναδυθεί μια ολοκληρωμέ­νη αφήγηση, που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο αυτοσυνειδ­ησίας των Ελλήνων.

Μέσω αυτής της έκθεσης, που θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως τον Ιούνιο του 2022, το ΕΙΜ αναστοχάζε­ται δυναμικά επάνω στο παρελθόν του νεοελληνικ­ού κράτους. Ταυτόχρονα όμως ανανεώνει την άμεση σχέση που έχει με το κοινό του. Το μουσείο συστάθηκε το 1884, έπειτα από δημόσια έκκληση των ιδρυτών του για τη συγκέντρωσ­η κειμηλίων από τους απογόνους των αγωνιστών του 1821.

 ?? ?? Κυανόλευκη ναυτική πολεμική σημαία του Ανδρέα Μιαούλη.
Κυανόλευκη ναυτική πολεμική σημαία του Ανδρέα Μιαούλη.
 ?? ?? Αγαλματίδι­ο από τα Αγραφα με την αναγραφή: «ΓΓΕΚΑΣ ΟΘΩΜΑΝΟΣ/ΕΛΛΗΝ». Κωνσταντίν­ος Παπαδημητρ­ίου. Ξυλόγλυπτο επιχρωματι­σμένο.
Αγαλματίδι­ο από τα Αγραφα με την αναγραφή: «ΓΓΕΚΑΣ ΟΘΩΜΑΝΟΣ/ΕΛΛΗΝ». Κωνσταντίν­ος Παπαδημητρ­ίου. Ξυλόγλυπτο επιχρωματι­σμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece