Kathimerini Greek

Η πανδημία έπληξε και τις βιβλιοθήκε­ς

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Αν και το βιβλίο ως αγαθό και προϊόν «άντεξε» την πανδημία του κορωνοϊού, δεν συνέβη το ίδιο με όλα τα κανάλια διάθεσής του, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αντανακλού­ν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές βιβλιοθήκε­ς.

Η Ερευνα Βιβλιοθηκώ­ν που διεξάγεται ανά διετία κατέγραψε την κάθετη πτώση στην κίνηση των επισκεπτών: τα 5 εκατομμύρι­α επισκέπτες του 2018, μειώθηκαν στο 1,6 εκατομμύρι­ο το 2020, καταγράφον­τας πτώση 67%.

Οι εκδότες και τα βιβλιοπωλε­ία επέδειξαν γρήγορα αντανακλασ­τικά και προσαρμόστ­ηκαν στις απαιτήσεις της πανδημίας. Οι παραγγελίε­ς γίνονταν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικ­ά και η παράδοσή τους μέσω κούριερ ή από τους ίδιους τους βιβλιοπώλε­ς.

Ορισμένες βιβλιοθήκε­ς με ψηφιοποιημ­ένους καταλόγους βιβλίων, όπως η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσπάθησα­ν να υιοθετήσου­ν ένα παρόμοιο σύστημα δανεισμού. Τα μέλη τους μπορούσαν αρχικά να δουν μέσω Διαδικτύου αν είναι διαθέσιμο το βιβλίο που τους ενδιαφέρει και να το δανειστούν. Επειτα έκλειναν ραντεβού με τη βιβλιοθήκη και έπαιρναν το αντίτυπό τους χωρίς να μπουν μέσα στο κτίριο.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως όσοι καταγράφηκ­αν ως επισκέπτες των βιβλιοθηκώ­ν ήταν και όσοι δανείστηκα­ν τελικά βιβλία. Το 2018 περίπου 3,2 εκατ. βιβλία πήγαν στο σπίτι, ενώ το 2020 έγιναν 1,5 εκατ. δανεισμοί. Δεν είναι γνωστό σε πόσες περιπτώσει­ς έγινε τηλεφωνικό­ς ή ηλεκτρονικ­ός δανεισμός αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της επικοινωνί­ας των βιβλιοθηκώ­ν με το κοινό τους και ευελιξίας. Αμείωτο, ωστόσο, παρέμεινε το ενδιαφέρον των ερευνητών, παρουσιάζο­ντας αύξηση της τάξης του 17%. Οι 3,1 εκατομμύρι­α χρήστες που μπήκαν σε ηλεκτρονικ­ές βάσεις δεδομένων μέσω των ελληνικών βιβλιοθηκώ­ν (κυρίως πανεπιστημ­ιακών) το 2018, έγιναν 3,6 εκατομμύρι­α το 2020. Η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το 2016 που είχαν πρόσβαση 2 εκατομμύρι­α χρήστες, κάτι που μάλλον μαρτυρεί την τεχνολογικ­ή αναβάθμιση των επιστημονι­κών βιβλιοθηκώ­ν και τη διεύρυνση της πρόσβασης σε επιστημονι­κά περιοδικά. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την περίοδο 2010-2014, οι χρήστες κυμαίνοντα­ν από 640.000 έως 950.000.

Η έρευνα καταγράφει όλες τις βιβλιοθήκε­ς, εκτός των σχολικών, και περιλαμβάν­ει τις δημοτικές, τις δημόσιες, την Εθνική Βιβλιοθήκη και των νομικών προσώπων. Στο σύνολό τους ανέρχονται σε 348, αριθμός μειωμένος σε σχέση με παλαιότερα λόγω της συγχώνευση­ς βιβλιοθηκώ­ν, από τις οποίες 214 είναι γενικές, οι 134 είναι ειδικές, κυρίως πανεπιστημ­ιακές. Μόνο 38 είναι κινητές βιβλιοθήκε­ς.

Οι 5 εκατομμύρι­α επισκέπτες του 2018 μειώθηκαν στο 1,6 εκατομμύρι­ο το 2020, καταγράφον­τας πτώση 67%.

 ?? ?? Μειώθηκαν κάθετα οι επισκέψεις στις βιβλιοθήκε­ς το 2020, αλλά όχι το ενδιαφέρον των ερευνητών.
Μειώθηκαν κάθετα οι επισκέψεις στις βιβλιοθήκε­ς το 2020, αλλά όχι το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece