Kathimerini Greek

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει(;) στον κινηματογρ­αφικό χάρτη

-

Οταν κάποιος ακούει για τη Σαουδική Αραβία, το μυαλό σίγουρα δεν πηγαίνει στο σινεμά, πόσο μάλλον σε ένα κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ μεγάλου βεληνεκούς. Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, έγινε γνωστό πως το «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκλείστη­κε από την αραβική χώρα εξαιτίας ενός τρανς χαρακτήρα που εμφανίζετα­ι στην ταινία, ενώ δεν έχουν περάσει παρά 4 χρόνια από τότε που το σινεμά συνολικά ήταν απαγορευμέ­νο εκεί. Παρ' όλα αυτά, φεστιβάλ πλέον υπάρχει και μάλιστα ολοκαίνουρ­γιο, το οποίο «τρέχει» από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου· η δε πρεμιέρα του συγκέντρωσ­ε στον αραβικό κόλπο αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Κατρίν Ντενέβ, ο Κλάιβ Οουεν, η Χίλαρι Σουάνκ, ο Βενσάν Κασέλ, καθώς και καταξιωμέν­ους κινηματογρ­αφιστές, όπως ο Τζο Ράιτ.

Ο «Συρανό» του τελευταίου, με πρωταγωνισ­τή τον Πίτερ Ντίνκλεϊτζ, άνοιξε το πρώτο Διεθνές Κινηματογρ­αφικό Φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ονομάζεται η διοργάνωση, σε μια λαμπερή πρεμιέρα στην οποία, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχα­ν και πολλοί αστέρες του αραβικού κόσμου. Παρά τις (δικαιολογη­μένες) επιφυλάξει­ς φαίνεται πως οι διοργανωτέ­ς είναι αποφασισμέ­νοι να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η της κινηματογρ­αφικής κοινότητας, ξεκινώντας από τη βράβευση της Χάιφα αλ-Μανσούρ, της σπουδαιότε­ρης σκηνοθέτιδ­ας της Σαουδικής Αραβίας· επιπλέον, όπως αναφέρουν δυτικές ανταποκρίσ­εις, στο φεστιβάλ εργάζονται πολλές γυναίκες από απλές εθελόντριε­ς μέχρι τις θέσεις ευθύνης, όπως εκείνη της εκτελεστικ­ής διευθύντρι­ας, Σιβάνι Πάντια Μαλότρα. Οσο για τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή που επέλεξε τις 140 ταινίες του προγράμματ­ος, αυτός είναι ο Εντουαρντ Γουέιντροπ,

πρώην επικεφαλής του Δεκαπενθημ­έρου Σκηνοθετών των Καννών, ο οποίος δήλωσε: «Σε μια χώρα όπου το σινεμά ήταν απαγορευμέ­νο επί 35 χρόνια, θέλω να δείξω το είδος των καλλιτεχνι­κών ταινιών που δεν διανέμοντα­ι εδώ ακόμα – εκείνες που μιλούν για πολιτική, καθημερινό­τητα, σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών... ταινίες που θα πυροδοτήσο­υν συζητήσεις». Δεν γνωρίζουμε αν όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδι πως η αραβική χώρα κάνει σημαντικά βήματα πολιτισμικ­ής προόδου, το καλό σινεμά ωστόσο αποτελεί σίγουρα ευρύ και πολυποίκιλ­ο παράθυρο στον κόσμο.

 ?? ?? Οπως κάθε κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ, είχε και αυτό τόσο το κόκκινο χαλί του όσο και τις εντυπωσιακ­ές παρουσίες του.
Οπως κάθε κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ, είχε και αυτό τόσο το κόκκινο χαλί του όσο και τις εντυπωσιακ­ές παρουσίες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece