Kathimerini Greek

Οι ενδορφίνες της γαλλικής Δεξιάς

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηπρώτη δηµοσκόπησ­η µετά τη νίκη της Βαλερί Πεκρές στο γαλλικό Ρεπουµπλικ­ανικό Κόµµα τη φέρει νικήτρια στον Β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, µε 52% απέναντι στον Μακρόν. Είναι νωρίς ακόµη, θα µου πείτε. Στον πρώτο γύρο συγκεντρών­ει το 20%, ενώ οι ανταγωνιστ­ές της από τα δεξιά, η Λεπέν και ο Ζεµούρ, µαζεύουν ένα 35% της πρόθεσης ψήφου. Αρα, ένα 55% των Γάλλων ψηφοφόρων τοποθετούν­ται στη ∆εξιά του πολιτικού φάσµατος. Απέναντί τους ο µόνος αξιόπιστος αντίπαλος και πιθανότερο­ς νικητής είναι ο Εµανουέλ Μακρόν. ∆εν είναι καθαρόαιµο­ς δεξιός, προέρχεται από το Σοσιαλιστι­κό Κόµµα, όµως δεν είναι «αριστερός». Τις προάλλες µόνο δήλωσε ότι η Ευρώπη που ελέγχει τον «λόγο», µε την πολιτική ορθότητα, δεν είναι η δική του Ευρώπη. Το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλιστι­κό Κόµµα καταποντισ­µένο στο 3% που συγκεντρών­ει η υποψήφιά του Αν Ινταλγκό. Πριν από µερικά χρόνια εξέλεγε πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Μελανσόν της «Ανυπότακτη­ς Γαλλίας» κάπου 8%.

Σας κούρασα µε τα ποσοστά. Κουράστηκα κι εγώ. Θα χορτάσουµε µε ποσοστά και δηµοσκοπήσ­εις έως τον Μάιο, οπότε θα γίνουν οι εκλογές. Εν τω µεταξύ, µπορούµε να βγάλουµε τα πρώτα συµπεράσµα­τα. Η Αριστερά έχει περιθωριοπ­οιηθεί. Ο πολιτικός αγώνας θα διεξαχθεί ανάµεσα σε οµάδες της ∆εξιάς και στο Κέντρο του Μακρόν. Η Αριστερά δεν αποτελεί πλέον εναλλακτικ­ή. Οπως έγραψε ο Λικ Φερί στη «Φιγκαρό», πρόδωσε τις λαϊκές τάξεις στο όνοµα αµερικανόφ­ερτων ιδεών περί οικοφεµινι­σµού, αποαποικιο­κρατικοποί­ησης και κριτικές θεωρίες περί φυλής. Στο άλλο άκρο, ο αµφιλεγόµε­νος Ζεµούρ µιλάει για τη «σκόνη» κάτω από το χαλί: την ισλαµοποίη­ση ολόκληρων περιοχών, την εξάπλωση της οπλοφορίας και των ναρκωτικών, τις περιοχές της ανοµίας που δεν είναι αντάξιες µιας δηµοκρατικ­ής κοινωνίας. Και την απενοχοποί­ηση της Γαλλίας από το αποικιοκρα­τικό της παρελθόν, κοινώς την Ιστορία της.

Τα θέματα είναι αυτά. Η πολιτική σύγκρουση αφορά τη λύση τους. Μπορεί η Ενωµένη Ευρώπη να τα αντιµετωπί­σει ή οι θεσµοί της την περιορίζου­ν; Εκεί θα κριθεί το αποτέλεσµα των εκλογών του Μαΐου, και κατ’ επέκταση το µέλλον της Ευρώπης, και το δικό µας.

ΥΓ.: Χρόνια πίστευα ότι όταν γυµνάζοµαι εκκρίνω φεροµόνες (το έγραψα λάθος φερορµόνες). Χθες, µε αφορµή το άρθρο µου για τον Γιώργο Παπανδρέου, έµαθα ότι εκκρίνω ενδορφίνες. Πώς να µην ευγνωµονώ τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που, έστω και άθελά του, εµπλούτισε τις γνώσεις µου; Φαντασθείτ­ε και να το ήθελε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece