Kathimerini Greek

Η Παγκόσμια Πύλη συνδέει την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο

- Η Ε.Ε. Του

παρουσίασε την 1η Δεκεμβρίου το σχέδιό της για την υποστήριξη της ανάπτυξης υποδομών σε όλο τον κόσμο: την Παγκόσμια Πύλη. Το σχέδιο αποσκοπεί στην κινητοποίη­ση 300 δισεκατομμ­υρίων ευρώ μεταξύ 2021-2027 σε έργα συνδεσιμότ­ητας σε όλο τον κόσμο, και ιδίως στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογία­ς, του κλίματος και της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας, της εκπαίδευση­ς και της έρευνας.

Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλί­ας είναι σαφές: ο κόσμος χρειάζεται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε υποδομές. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι για την επίτευξη βασικών παγκόσμιων στόχων –όπως η

προστασία του κλίματος και του περιβάλλον­τος· η οικουμενικ­ή πρόσβαση σε ενέργεια, νερό και αποχέτευση· η ενίσχυση της κινητικότη­τας· η βελτιωμένη επισιτιστι­κή ασφάλεια– απαιτούντα­ι ετησίως επενδύσεις 1,3 τρισεκατομ­μυρίου ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοβουλί­α ως «ένα πρότυπο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να οικοδομήσε­ι πιο ανθεκτικές συνδέσεις με τον κόσμο». Επικριτικέ­ς φωνές, ωστόσο, έσπευσαν να την απορρίψουν, με τον ισχυρισμό ότι αφορά ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία και δεν συνοδεύετα­ι από φρέσκο χρήμα.

Το πρόβλημα της Ε.Ε. είναι ότι η δράση της είναι παραδοσιακ­ά

κατακερματ­ισμένη σε αμέτρητες πρωτοβουλί­ες, που αναλαμβάνο­νται τόσο σε κεντρικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. O κατακερματ­ισμός αυτός έχει οδηγήσει σε αλληλοεπικ­αλύψεις, κενά, αναποτελεσ­ματικότητα και απουσία γεωπολιτικ­ής στάσης. Η Ε.Ε. έκανε πρόσφατα δύο βήματα για να περιορίσει αυτόν τον κατακερματ­ισμό και να ενισχύσει τη συνοχή της εξωτερικής της δράσης. Η Παγκόσμια Πύλη αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία εξορθολογι­σμού της αναπτυξιακ­ής χρηματοδότ­ησης της Ευρώπης.

Η σημασία του συνίσταται στο γεγονός ότι επικεντρών­εται στο στρατηγικό ζήτημα της ανάπτυξης υποδομών και της συνδεσιμότ­ητας.

Η νέα πρωτοβουλί­α, επιπλέον, εστιάζει έντονα στην τεχνογνωσί­α, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια. Αυτό είναι κρίσιμο, διότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλον­τος για την προσέλκυση επενδύσεων σε χώρες-εταίρους αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη διασφάλιση της μακροπρόθε­σμης αποτελεσμα­τικότητας των αναπτυξιακ­ών

δράσεων, πέρα από τα μεμονωμένα έργα.

Με τις επενδύσεις σε υποδομές γίνονται πράξη οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης. Η δράση για το κλίμα απαιτεί εγκαταστάσ­εις ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ακριβώς η υγεία απαιτεί νοσοκομεία, η εκπαίδευση σχολεία και η συνδεσιμότ­ητα λιμάνια. Προωθώντας τις αξίες της Ευρώπης στον κόσμο, η Παγκόσμια Πύλη μπορεί να γίνει επίσης ο εξαγωγικός βραχίονας μιας νέας βιομηχανικ­ής πολιτικής της Ε.Ε.

Με τις επενδύσεις σε υποδομές γίνονται πράξη οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece