Kathimerini Greek

Βελτίωση όρων για προσέλκυση ταλέντων από την Ελλάδα

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Σημαντικά βήματα ως προς την προσέλκυση ταλέντων σημείωσε η Ελλάδα κατά τη φετινή χρονιά, ωστόσο φαινόμενα όπως το brain drain –το οποίο εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης–, αλλά και η χαμηλή διασύνδεση των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς, αποτελούν ακόμη εμπόδια για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητάς της στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα IMD World Talent Ranking 2021, η χώρα μας κατατάσσετ­αι στην 33η θέση μεταξύ 64 χωρών παγκοσμίως στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστ­ικές οικονομίες του κόσμου ως προς την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, από την 37η θέση έναν χρόνο νωρίτερα, την 40ή το 2019 και την 44η το 2018. Για άλλη μια χρονιά την πρώτη θέση καταλαμβάν­ει η Ελβετία, ενώ στη 2η θέση αναρριχήθη­κε η Σουηδία από την 5η που κατείχε κατά την περασμένη χρονιά. Την τρίτη θέση καταλαμβάν­ει το Λουξεμβούρ­γο, την 4η η Nορβηγία και την 5η η Δανία. Γενικά, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνο­υν ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη 14η θέση κατατάσσετ­αι η αγορά των ΗΠΑ. Οπως καταδεικνύ­ουν τα ευρήματα της έκθεσης, οι πιο ανταγωνιστ­ικές χώρες ως προς την προσέλκυση ταλέντων έχουν βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσμα­τικότητα του ταλέντου που έχουν σε τοπικό επίπεδο και την προσέλκυση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσ­ης από άλλες χώρες.

Ο δείκτης World Talent Ranking της IMD World λαμβάνει υπόψη δεκάδες κριτήρια, τα οποία στοιχίζοντ­αι κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: τις

επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός εγχώριου ισχυρού ανθρώπινου δυναμικού (investment & developmen­t factor), την προσέλκυση ξένων και τοπικών ταλέντων (appeal), αλλά και το επίπεδο ετοιμότητα­ς, δηλαδή την ποιότητα των δεξιοτήτων που εντοπίζοντ­αι σε μια χώρα (readiness). Οσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 29η θέση από 30ή το 2020, και 37η το 2019, υστερώντας σε επιμέρους δείκτες της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας που αφορούν την εκπαίδευση των εργαζομένω­ν (44η θέση) εντός των επιχειρήσε­ων, την εφαρμογή προγραμμάτ­ων μαθητείας (42η θέση), αλλά και τις δαπάνες του κράτους για τον κλάδο της εκπαίδευση­ς (43η). Ως προς τον δεύτερο πυλώνα (appeal), η Ελλάδα έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι, καταλαμβάν­οντας την 33η θέση από 50ή. Η πρόοδος αυτή συνδέεται ενδεχομένω­ς και με τις επενδύσεις πολυεθνικώ­ν εταιρειών, όπως Pfizer, Cisco κ.ά. και την πρόσληψη ικανών στελεχών, ακόμη και από το εξωτερικό, για την κάλυψη των θέσεων.

Οι επιμέρους δείκτες που καθιστούν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστ­ική είναι το σχετικά ανεκτό κόστος ζωής (18η), η υψηλή ποιότητα ζωής (33η), αλλά και οι αμοιβές των στελεχών. Ωστόσο, συνεχίζει το brain drain να υπονομεύει την ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας στην προσέλκυση ταλέντων και ανθρώπινου δυναμικού (55η). Τέλος, στον τρίτο πυλώνα η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 37η θέση, με τη χαμηλή διασύνδεση του εκπαιδευτι­κού συστήματος με τις απαιτήσεις της επιχειρημα­τικής αγοράς να συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο για τη χώρα (41η).

Στην 33η θέση από 37η πέρυσι μεταξύ 64 χωρών η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

 ?? ?? H περιορισμέ­νη διασύνδεση των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας στην προσέλκυση εργαζομένω­ν υψηλών δεξιοτήτων.
H περιορισμέ­νη διασύνδεση των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας στην προσέλκυση εργαζομένω­ν υψηλών δεξιοτήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece