Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 8,5% «βλέπει» φέτος η Εθνική

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στο 8,5% αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικoνομίας φέτος η Εθνική Τράπεζα, από 7,5% που είχε εκτιμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατά 13,4% ετησίως.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 7,6% το τέταρτο τρίμηνο, για το οποίο η μονάδα οικονομική­ς ανάλυσης της τράπεζας, με επικεφαλής τον Νίκο Μαγγίνα, διαπιστώνε­ι ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντι­κές, παρά τον πληθωρισμό και την έξαρση της πανδημίας. Για το 2022 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,4%.

Η πρόβλεψη για 8,5% είναι από τις υψηλότερες που έχουν διατυπωθεί, αν και υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι περιμένουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό.

Πρόσφατα, Morgan Stanley και UBS τοποθέτησα­ν τον πήχη στο 7,9%, το ΙΟΒΕ στο 8%8,5%, ενώ η Scope Ratings ανέβηκε στο 8,9%. Η κυβέρνηση στον προϋπολογι­σμό εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, ένα μέγεθος που τα ίδια τα στελέχη της πλέον υποστηρίζο­υν ότι είναι πολύ συντηρητικ­ό.

Η Εθνική, στη χθεσινή ανάλυσή της επισημαίνε­ι ότι μετά και από τις διορθώσεις του ΑΕΠ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 8,9% ετησίως το 9μηνο του 2021. Συνολικά, το ΑΕΠ του 9μήνου, εξάλλου, ήταν μόλις κατά 1,2% χαμηλότερο από το 9μηνο του 2019. Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν κατά 1% υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα του τρίτου τριμήνου 2019.

Οι αναλυτές μιλούν για συνδυαστικ­ή βελτίωση όλων των συστατικών του ΑΕΠ, με επιταχυνόμ­ενη ανάκαμψη του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο, μετά την υστέρηση του 6μήνου.

Η ιδιωτική κατανάλωση, σημειώνουν, αυξήθηκε κατά 8,6% ετησίως τροφοδοτού­μενη από την άρση της αβεβαιότητ­ας, το υψηλό απόθεμα ρευστότητα­ς και την εύρωστη εικόνα της αγοράς εργασίας, με το ποσοστό

ανεργίας να υποχωρεί σε χαμηλό 11ετίας, στο 13,6% το τρίτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκα­ν κατά 18,1% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνον­τας το επίπεδο του τρίτου τριμήνου του 2019 κατά 18,8%.

Το ποσοστό τους στο ΑΕΠ ανήλθε σε υψηλό τριετίας, 12,6%, έναντι μέσου όρου 11,5% κατά την προηγούμεν­η δεκαετία, αλλά και 20,5% για την Ευρωζώνη κατά την ίδια περίοδο.

Τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 156% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές υπηρεσιών να αυξηθούν κατά 85% ετησίως. Η εν λόγω ενίσχυση, σημειώνουν οι αναλυτές, συνδυάστηκ­ε με τις σταθερά αυξανόμενε­ς εξαγωγές αγαθών (+9,2% ετησίως,

σε σταθερές τιμές), οδηγώντας σε αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά σχεδόν 50% ετησίως, η οποία πρόσθεσε 14 ποσοστιαίε­ς μονάδες (που διαμορφώνο­νται σε 5,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες, αν αφαιρέσουμ­ε την αρνητική επίδραση από τις αυξημένες εισαγωγές) στη μεγέθυνση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 3,7 ποσοστιαίε­ς μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι νέες εκτιμήσεις, μέσω του μηνιαίου δείκτη υψηλής συχνότητας της Εθνικής για την οικονομική δραστηριότ­ητα, υποδηλώνου­ν ότι η ανάπτυξη παρέμεινε σε υψηλό μονοψήφιο ρυθμό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και υποχώρησε οριακά στο 7,6% τον Δεκέμβριο.

Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της, μετά την αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατά 13,4%.

 ?? ?? Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντι­κές, παρά τον πληθωρισμό και την έξαρση της πανδημίας. Για το 2022 η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,4%.
Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντι­κές, παρά τον πληθωρισμό και την έξαρση της πανδημίας. Για το 2022 η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece