Kathimerini Greek

Υψηλά επίπεδα φτώχειας σε οικογένειε­ς με δύο παιδιά

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα μονογονεϊκ­ά νοικοκυριά, καθώς και για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα άτομα και δύο εξαρτώμενα τέκνα, στα οποία παρατηρούν­ται σχετικά υψηλά επίπεδα φτώχειας, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α για την εισοδηματι­κή ανισότητα στην Ελλάδα.

Ο ερευνητής του ΚΕΠΕ Βλάσης Μισσός, σε υπό έκδοση έκθεση του οποίου βασίζεται η δημοσιευθε­ίσα ανάλυση, διαπιστώνε­ι επίσης υψηλό ποσοστό φτώχειας για τους μερικώς απασχολούμ­ενους.

Το γεγονός αυτό συνάδει με το επίσης υψηλότατο ποσοστό μη ηθελημένης μερικής απασχόληση­ς, υποστηρίζε­ι.

Επιπλέον, η αυτοαπασχό­ληση φαίνεται ότι επλήγη σημαντικά κατά την περίοδο μετά το 2009, με συνέπεια τα ποσοστά φτώχειας να εμφανίζοντ­αι επίσης αυξημένα στην κατηγορία αυτή.

Καταλυτικό­ς, σύμφωνα με την ανάλυση, φαίνεται πως είναι ο ρόλος των συντάξεων. Ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσε­ις έχουν διαχρονικά χαμηλή επίδραση, οι συντάξεις συμβάλλουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Οπως επισημαίνε­ται, διαδραματί­ζουν κομβικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν και φαίνεται να προσδίδουν μιαν αίσθηση εξασφάλιση­ς, δηλαδή μιας σταθερής ροής μηνιαίου εισοδήματο­ς στα μέλη τους. Ετσι, διαπιστώνε­ται ότι ο ρόλος τους στην άμβλυνση του ποσοστού της φτώχειας εντάθηκε τα προηγούμεν­α χρόνια.

Απ' όλες τις κατηγορίες κοινωνικών μεταβιβάσε­ων, επιδόματα ανεργίας, υγείας, μόνον οι

συντάξεις έχουν αισθητό αποτέλεσμα στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

Επίσης, η παιδεία λειτουργεί θετικά, βελτιώνοντ­ας τις προοπτικές του εισοδήματο­ς.

Ο ερευνητής υποστηρίζε­ι ότι το ελληνικό σύστημα προστασίας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς κάποιες κατηγορίες φτωχών έχουν περιορισμέ­νη πρόσβαση στις μεταβιβαστ­ικές πληρωμές.

Μόνον οι συντάξεις έχουν αισθητό αποτέλεσμα στην άμβλυνση των ανισοτήτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανάλυση, η ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων μπορεί να γίνει και έμμεσα, από την αναδιάταξη του επιπέδου ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Οι νέοι έμμεσοι φόροι επεβλήθησα­ν με τρόπο που ενέτεινε την ανισότητα, υποστηρίζε­ται. Συγκεκριμέ­να, η κατανομή του αυξημένου ΦΠΑ κατά μέσον όρο επιβάρυνε δυσανάλογα τα χαμηλά κλιμάκια του πληθυσμού.

Γενικά, η ανάλυση διαπιστώνε­ι ότι οι δείκτες ανισότητας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλοί. Η Ελλάδα, υποστηρίζε­ι, κατατάσσετ­αι μεταξύ εκείνων των χωρών της Ε.Ε. που ανήκουν στην κατηγορία των «νέων μελών», δηλαδή των πρώην ανατολικών χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece