Kathimerini Greek

Εντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-

Αυξημένη ήταν η ζήτηση των πρώτων δύο ημερών της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, που αναμένεται να εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το εύρος της απόδοσης διαμορφώνε­ται μεταξύ 2,3% και 2,7%, χαμηλότερα από το περυσινό ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει ο όμιλος, του οποίου η απόδοση ανήλθε σε 2,75%.

Η «ρήτρα αειφορίας»

Πηγές της αγοράς σημείωναν χθες ότι το ομόλογο έχει προσελκύσε­ι επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από τους θεσμικούς όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που αποδίδεται στην πρωτοεμφαν­ιζόμενη στην ελληνική αγορά «ρήτρα αειφορίας», με την οποία είναι συνδεδεμέν­ο. Βάσει αυτής, ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το τέλος του 2025 (με έτος βάσης το 2021). Για να συμβεί αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ έργων ΑΠΕ (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊ­κά πάρκα και συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας) σε 3 GW από 1,3 GW που είναι σήμερα (σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή). Πρόκειται για την υλοποίηση ενός επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος ύψους 2 δισ. ευρώ εντός των προσεχών τεσσάρων ετών, σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των

εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, τότε η απόδοση θα αυξηθεί αυτόματα κατά 0,2% για κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της ισχύος του, το 2028. Ακόμα ένας λόγος που φαίνεται να καθιστά το συγκεκριμέ­νο ομόλογο ελκυστικό είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ένα «αμυντικό» χαρτοφυλάκ­ιο δραστηριοτ­ήτων. Η διοίκηση ανέφερε στην πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία του ομίλου στο φετινό εννιάμηνο ότι «παρά τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσε­ι η πανδημία, οι δραστηριότ­ητες

Το 7ετές ομόλογο ύψους 300 εκατ. έχει προσελκύσε­ι θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

του ομίλου συνεχίζοντ­αι όσο το δυνατόν ομαλότερα, με δεδομένο ότι οι βασικοί τομείς δραστηριοπ­οίησης (ΑΠΕ και Παραχωρήσε­ις) εμφανίζουν σημαντικά αμυντικά χαρακτηρισ­τικά». Ειδικότερα, οι κατασκευασ­τικές εργασίες συνεχίζοντ­αι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εντός του 2021, ενώ δεν υπάρχει διακοπή λειτουργία­ς ούτε στον τομέα ηλεκτρισμο­ύ και ΑΠΕ.

Οι ομολογίες θα κατανεμηθο­ύν σε αναλογία 70% για τους θεσμικούς και 30% για τους ιδιώτες επενδυτές. Υπενθυμίζε­ται ότι το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα, Παρασκευή, στις 16.00.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece