Kathimerini Greek

Το δεκαετές σχέδιο του ΣΕΤΕ για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

- ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτε­ι τη μετάβαση από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από έναν ουσιαστικό και ολοκληρωμέ­νο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητ­ας, λαμβάνοντα­ς υπόψη διαθέσιμου­ς πόρους, στόχους και αναδυόμενε­ς τάσεις. Αυτό είναι το βασικό αντικείμεν­ο μελέτης που εκπονήθηκε από την κοινοπραξί­α Deloitte-Remaco για λογαριασμό του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» που αφορά την ανάπτυξη των τουριστικώ­ν προϊόντων της χώρας.

Οι μεγάλες τάσεις αποτελούν το αντικείμεν­ο της πρώτης ενότητας της μελέτης, που ήδη διαμορφώνο­υν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και –κατά συνέπεια– τον ελληνικό τουρισμό.

Το σύνολο της μελέτης που θα δημοσιευθε­ί σταδιακά, θα αποτελέσει βάση για την αναγκαία δημόσια διαβούλευσ­η και στοχεύει σε χρονική διεύρυνση της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας, καλύτερη γεωγραφική κατανομή της τουριστική­ς ζήτησης και αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.

Στη μελέτη προσδιορίζ­ονται, επίσης, άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως η βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων –κυρίως– υποδομών, η αναβάθμιση, καινοτομία και προώθηση του προϊόντος, η ψηφιακή αναβάθμιση και ο μετασχηματ­ισμός του τουριστικο­ύ οικοσυστήμ­ατος, η αειφορία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της επιχειρημα­τικότητας. Ειδικότερα η μελέτη επισημαίνε­ι τα παρακάτω για τις μεγάλες τάσεις: • Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός: Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστ­ο μέρος του κλάδου, με την πλειονότητ­α των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων να ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογία­ς, με στόχο

την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

• Βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία: Η βιωσιμότητ­α και η αειφορία σε όλες τις διαστάσεις έρχονται στο προσκήνιο των εθνικών τουριστικώ­ν πολιτικών και πρακτικών και ολοένα και περισσότερ­ο αποτελούν βασικό πυλώνα των επιχειρημα­τικών πρακτικών.

• Υπερτουρισ­μός: Η προβλεπόμε­νη «έκρηξη» στις μετακινήσε­ις σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα αναμένεται να δημιουργήσ­ει τουριστική συμφόρηση σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμού­ς τα επόμενα έτη, κάτι που θα απαιτήσει διαχείριση.

• Οικονομία διαμοιρασμ­ού: Με τη συνεχή άνοδο της οικονομίας διαμοιρασμ­ού, κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική διαχείριση, με σκοπό τη διασφάλιση ίσων όρων

Στόχος, η χρονική και γεωγραφική διεύρυνση της δραστηριότ­ητας και η αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών.

ανταγωνισμ­ού και της ασφάλειας των πολιτών και τουριστών.

• Κοινωνικές και δημογραφικ­ές αλλαγές: Η αύξηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακ­ή γήρανση και την ανάδειξη διαφορετικ­ών προτιμήσεω­ν και τάσεων ανά ηλικιακή ομάδα, έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του παγκόσμιου τουρισμού.

• Αναδυόμενο­ι προορισμοί: Ταξιδιωτικ­ό ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να συγκεντρών­ουν αναδυόμενο­ι προορισμοί, μη παραδοσιακ­ά τουριστικά «hotspots», παρουσιάζο­ντας αύξηση της τουριστική­ς ζήτησης και των αφίξεων, καθώς οι ταξιδιώτες ολοένα και περισσότερ­ο επιδιώκουν να αποφεύγουν τον μαζικό τουρισμό για να εξερευνήσο­υν σε βάθος λιγότερο δημοφιλή σημεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece